Rockens Verktøy

I Rockens Verktøy møter du over 150 gjenstander, både ikoniske og mindre kjente, som på hver sin måte har spilt en viktig rolle i norsk populærmusikks historie. 

Båndopptakeren a-ha skapte magi på i London på 80-tallet, sanganlegget Prepple tok med til sin første Wannskrækk-øving, den sønderslåtte oljetønna fra Kaizer Orchestra’s avskjedsturne, Fenderne til Trond Graff og Sverre Kjelsberg fra The Pussycats, Michael Krohns låtskrivergitar, mentometeret fra «10 i skuddet», for å nevne en en liten del.

Men også en egen seksjon for norskproduserte instrumenter, fra pionerprosjektet Nilsen-gitaren som skrev seg inn i verdenshistorien og elbassen Eirik Wangberg bygde i Henki Kolstads garasje i 1959, til nye oppfinnelser som Aalberg Audios trådløse pedalsystem og Onkart Gromts effektpedaler produsert i Søgne, som blant annet høres i «Toyota’n til Magdi» av Karpe Diem.

Utstillingen som nå er en del av Rockheims faste utstilling gir god plass til å vise frem Rockheims fysiske samling. Den gir også plass til å trekke frem instrumentbyggere og instrumentalister som har havnet litt i skyggen av de kjente frontfigurene på scenen.

Alle gjenstandene følges av historier, bilder, lyd og videoopptak besøkende kan fordype seg i.

Gjenstandene i utstillingen er satt inn i ulike miljø som vitner om hele prosessen fra et instrument blir bygd på verkstedet til det tas i bruk på øving, i studio og på livescenen. Utstillingens siste del handler om historiske lydformater og avspillingsutstyr – fra fonograf til mp3-spillere.

 

 

Fra Rockens verktøy

 

Fra åpningsfesten 30. september 2016

 

Prosjektgruppe Rockheim

Vigdis Sjelmo – prosjektleder/kurator

Daniel Richards – utstillingsdesign/utvikling monteringsløsninger

Bjørnar Bruket – koordinator samling og arkiv

Lars Gunnar Eggen – utstillingsteknologi

 

Eksterne samarbeidspartnere

m.o.l.i.t.o.r. GmbH – produksjon og utvikling av monter/monteringsløsninger

Mustasj – grafisk design infostasjoner

Uta Freia Beer/Jette C. Petersen – gjenstandsfotografering

Peter Juga – konservering

Pekka Stokke – lyskonsulent

Steffen Telstad – lysmontering

Marit Sjelmo – oversettelse

Nasjonalbiblioteket – klargjøring av arkivmateriale