Publisert 18. oktober 2013 av Audun Hagen

55 år med VG-lista

Denne uken er det 55 år siden VG-lista for første gang kom på trykk. Det skjedde 16. oktober 1958.

 Av Arvid Skancke-Knutsen

”De fleste land har i lange tider utarbeidet statistikker over de mest populære platemelodiene. ”Hit Parade” i USA og ”Top Twenty på Radio Luxembourg er velkjente også for norske radiolyttere og platesamlere, og de har for en stor del også bestemt platesalget i Norge. VG presenterer i dag for første gang et nøytralt norsk platebarometer”, kunne man lese på førstesiden av VG 16. oktober 1958.

Aller første VG-liste

(Faksimile VG – den første VG-lista)

Barometeret hadde i starten navnet ”Norges 10 på topp”, med undertittelen ”samlet av VG etter oppgaver fra 25 plateforhandlere”. Listen var utarbeidet etter opplysninger som norske grammofonforhandlere, ”fra Kristiansand i syd til Tromsø i nord”, ukentlig sendte inn til VG. Den mest solgte platen fra hver butikk fikk 10 poeng, den neste ni, og så videre. Den første nr. 1 på VG-lista var ”Sail along silvery moon” med Billy Vaughan’s Orchestra, som fikk 223 av 250 mulige poeng.

Den store farsotten i Norge denne høsten var nok likevel melodien ”Volare”, som lå inne på VG-lista med hele tre forskjellige artister. Andre kjente sanger på den aller første VG-lista var ”Buona Sera” med Louis Prima. Det var fremdeles slagermusikken som dominerte musikksmaken, selv om Elvis Presley lå inne på en 8. plass med ”King Creole”.

Det aller første norske innslaget på ”Norges 10 på topp” var Engedahl og Stordahl med ”Liselotte”, som klarte en 4. Plass. Mikkel Aas og Bjørg Bjørklund  var dobbelt  til stede med ”Det blå hav” og ”På Billy Bryants Kafé”, som lå på hhv. 6. og 9. plass. Den største norske hiten dette året ble likevel ”Så kom våren til Tarina” med Bjørg og Per Gunnar, som lå 14 uker på listen i 1958 og 1959. Per Gunnar skulle senere også sette spor etter seg ved å starte det viktige platemerket Manu.

Norske musikkentusiaster måtte likevel smøre seg med tålmodighet før den første norske topplasseringen var et faktum. Det skjedde først 22. juli 1959, 38 uker etter ”Norges 10 på topp” først ble lansert. Artisten var Per Asplin, som også nøt stor popularitet som en del av vokalgruppen The Monn Keys. ”En glad calypso om våren» toppet VG-lista i fire uker, og lå inn på Topp 10 i til sammen atten uker.

– Jeg tror ”En glad calypso om våren” har de egenskaper som skal til for å gjøre den populær, uttalte Asplin til VG, samme uken som han gikk helt til topps. – Jeg er strålende glad, spesielt fordi jeg liker den så godt selv også. Den har en viss artistisk verdi, og jeg vil helst synge viser som har noe mer i seg.

Rockheim har sett nærmere på de norske låtene som kom inn på VG-lista på 50-tallet. En komplett oversikt finner du her.

  • Bjørn Gothminister Brem

    Glimrende med musikkhistorie Arvid! Tusen takk, og gjerne mer for å hindre oss alle i å bli musikk-historieløse!

    • Arvid

      Takk for veldig hyggelig kommentar! Du og alle andre finner snart nye historiske artikler her hos Rockheim. Neste gang tar vi for oss Ragnarock-filmen, som fyller 40 år i disse dager.