Publisert 14. mai 2010 av Magne Gisvold

Bidra til samlingene – vinn et speilreflekskamera!

Rockheim vil sette i gang en dugnad for å samle rock- og poprelaterte foto fra hele landet. Merk de aktuelle bildene dine i Flickr med «rockfoto», og du blir en del av Rockheims bildestrøm. En bidragsyter vinner også et digitalt speilreflekskamera.

Rockhistorie skapes hver dag, både i stor skala og i det små. Begge deler blir også dokumentert hver dag, og som pop- og rockmuseum er det viktig for oss å samle inn et bredt materiale for å ta vare på fortida og dokumentere samtida.

Derfor setter vi nå i gang en liten dugnad, der vi ber deg om å tagge bildene du har på Flickr som er relatert til norsk pop og rock med «rockfoto». Når du gjør det, kommer du inn i Rockheims fotostrøm, noe som gjør bildene tilgjengelig for et større publikum – og for våre fagfolk.

Bildene som blir tagget vil Rockheim kunne bruke på nett i forskjellige sammenhenger – for eksempel i tematiserte bildegalleri – og vi ser også for oss muligheten til å lage egne fysiske utstillinger med bilder samlet inn på denne måten. Enkelte av bildene kan også tenkes brukt i våre faste digitale utstillinger (som allerede har omfattende bildemateriale).

Hvilke bilder er vi så ute etter?

Det er nærmest ingen grense for hva som er relevant dokumentasjon av norsk musikkliv; det kan være bilder av et band på øving, en artist i studio, portretter av artister i eller utenfor musikalsk sammenheng, bilder av publikum og festivalliv, eller av instrumenter i forskjellige sammenhenger. Også grafisk materiale eller bilder av plakater og annet promomateriale er interessant – eller generell dokumentasjon fra forskjellige «subkulturer».

I tillegg er også bilder av mer åpenbar historisk karakter interessant. Eier du den gamle turnebilen til Kaizers Orchestra? Ta bilde, last det opp, og tagg det på Flickr!

(Oppdatering, 18.05.10:Hvis det er rene artistbilder du tagger/legger ut, så husk at Rockheim har fokus på norske artister. Bilder der vi ser omgivelsene og/eller publikum kan være interessante som dokumentasjon på selve kulturen, men hvis motivet utelukkende er artisten(e), så er det altså norsk som gjelder!)

Vi deler ut et Canon EOS 550D til en av fotografene som takk for innsatsen! (Mer om det nedenfor.)

Har du spørsmål om denne «dokumentasjonsdugnaden»? Spør i kommentarfeltet, og vi skal svare. En mer formell beskrivelse av kjørereglene følger under.

Premie: Canon EOS 550D

Noen formalia:

Ved å tagge bildene dine med «rockfoto», gjør du bildene dine finnbare ved søk på denne taggen, og du sier også ja til å inngå som en del av Rockheim sine samlinger. Men du gir ikke fra deg rettigheten til bildene på noe vis (så klart). Rockheim får en begrensa bruksrett, som gjelder digital bruk på nett – både i bildegallerier og saksproduksjon, etc. – og i våre digitale utstillinger.

Eventuell bruk av bildene som prints i fysiske utstillinger skal avklares med fotografen (eller eieren av bildet).

All bruk av bilder fra bidragsytere blir behørig kreditert (bortsett fra rene Flickr-slideshows. Men da er bildene lenket opp mot fotografens Flickr-side).

Det er en fordel om du merker bildene dine i Flickr med en Creative Commons-lisens (for eksempel «share alike«), men vanlig opphavsrett gjelder om du ikke merker bildene dine. (Ved å merke bildene dine med «rockfoto» gir du Rockheim tillatelse til å bruke dem som nevnt over.)

Premie: For å sparke i gang innsamlinga vil vi by på en gulrot; vi gir bort et Canon EOS 550D (eller fotoutstyr av tilsvarende verdi) til en dyktig vinner. For å vurdere hvem som fortjener dette kameraet kommer vi til å sette sammen en kompetent jury, og kåring av vinneren kommer til å forgå høsten 2010.

Samtidig er det viktig for oss å understreke at dette først og fremst er en dugnad der vi vil at folk skal bidra fordi de har lyst til å dele på bildene og opplevelsene sine, og at vi ikke først og fremst er ute etter å finne de «beste» bildene – alle bilder av norsk pop- og rockaktivitet er interessant. Vi tror likevel at en premie er kjekt for å sparke igang tagginga.

Vi tar for gitt at bildene som tagges er tatt på lovlig vis. Eventuell tvil om opphavsrett/lovligheten til bildene med tredjepart (typisk den/de fotograferte eller eier av motivet) er en sak mellom fotograf og tredjepart. Både fotograf og tredjepart anmodes å si fra til Rockheim om uoverenskomster der det oppstår.

 • Tore Stemland

  Ser at enkelte har tagget utenlandske artister på norske scener med rockfoto, er dette innefor det dere er ute etter?

 • I utgangspunktet er vi så klart mest opptatt av bilder av norske artister i aktivitet. Når det er sagt, så er jo selve konsertvirksomheten som sådan en del av den norske rocke- og popkulturen, og kan være interessant i det perspektivet.

  Men det er klart at et bilde der vi bare ser artisten ikke har så stor interesse i denne sammenhengen hvis artisten er alt vi ser. Skal legge inn ei lita presisering i teksten over – takk for innspillet!

 • Steinar

  Jeg ser at brukeren «rockfoto.nu» på flickr har tagget de fleste bildene sine med «rockfoto» og det kan jo føre til litt forurensning av bildestrømmen.

 • Ja, vi registrerte det vi også – en pussighet ved flickr-søket gjorde at det ikke kom fram da vi testa forskjellige tags. (Det «pussige» her er rett og slett at da vi søkte så ble det ikke registrert treff på tags. Men ei stund etter at vi hadde lansert taggen vår, så fungerte søkene som de burde. Aner virkelig ikke hva som kan ha forårsaka den merkelige oppførselen…)

  Vi ser nå på om det finnes en annen måte å filtrere på (det ser ut som det IKKE går an å filtrere bort rockfoto-nu direkte i søket, men det er mulig vi kan lage et lite program som gjør det for oss); hvis ikke, så må vi nok lage en ny tag.

  Vi ville ikke bruke taggen «rockheim», fordi mange nok tar bilde av bygget vårt eller hendelser her uten at de vil at bildet deres nødvendigvis skal inngå i vår database.

  Vi er altså i tenkeboksen – kommer tilbake til dette så snart som mulig!

 • Kristin

  Er det noe annen mulighet å sende inn bilde på? Feks på mail?

 • Kristin, litt av poenget for oss er jo blant annet at bildene skal være tilgjengelig på nett uansett – så vi må jo uansett publisere dem.

  Men hvis det er spesielle grunner til at bildet/-ene ikke bør/kan ligge på nett, men at de likevel bør kunne brukes i databasene våre, så skrive en mail og forklar: magne (dot) gisvold (at) rockheim (dot) no er adressen 🙂