Publisert 23. mars 2010 av Marit Jordanger

Brenner for jenterock

Marta Breen er over gjenomsnittlig interessert i kvinnelige artister, og har både biografi om Radka Toneff og bok om jenter i norsk pop og rock på merittlista. Nå har hun skrevet tekster til Mediateket og Rockipedia.

Marta Breens biografier:

Ane Brun

Charlotte & the Co-stars

Christel Alsos

Cocktail Slippers

Dinosau

Fjorden Baby!

Ingeborg Selnes

Ingrid Olava

Katzenjammer

My Midnight Creeps

Susanne Sundfør

– Kan du først fortelle om deg selv og bakgrunnen din?

– Jeg vokste opp i Larvik, der jeg begynte journalistkarrieren som spaltist i lokalavisa. Jeg spilte også i jenteband på det lokale ungdomshuset. Siden den gang har jeg jobbet med musikk- og kulturstoff i Dagbladet, NRK, KK og RadiOrakel. I 2006 skrev jeg boka Piker, vin og sang, som tar for seg historien til kvinner i norsk pop og rock. To år etter skrev jeg boka Radka Toneff – Hennes korte liv og store stemme.

– Fortell litt om artistene du har skrevet om?

– Som bøkene mine antyder, er jeg over gjennomsnittlig interessert i kvinnelige artister. For Rockipedia har jeg skrevet om blant andre Susanne Sundfør, Katzenjammer, Ingrid Olava, Ingeborg Selnes og Ane Brun. Disse damene representerer noe helt spesielt i norsk musikkhistorie, for på 2000-tallet så vi for første gang at de kvinnelige artistene dominerte popscenen både i antall og kvalitet.

– Hvordan har prosessen med å innhente informasjon vært?

– Ettersom jeg har konsentrert meg om ferske artister, har det vært lite informasjon å hente fra andre steder enn hos artistene selv. Jeg har derfor vært i personlig kontakt med de fleste for å undersøke og faktasjekke materialet. Alle jeg har snakket med har vært veldig hjelpsomme.

– Litt om musikkinteressen din generelt?

– Jeg ble intenst opptatt av musikk tidlig i tenårene, og tilbrakte mye tid foran kassettspilleren med de fire store: Raga, Jokke, deLillos og DumDum Boys. Snart ble det også Pixies, Janes Addiction, Pavement, Nirvana og så videre. Grunge-tida var veldig morsom for meg! I dag er jeg mindre trofast mot enkeltband og bruker musikk på en annen måte. For øyeblikket står disse høyt i kurs: La Roux, The Killers, Harry Nilsson, Stein Torleif Bjella, Ane Brun, Jan Johansson og Fleet Foxes.

– Hva jobber du med for tiden?

– Jeg har nylig blitt ferdig med researchjobben for Christine Kohts nye TV-program, og har nå startet på et nytt bokprosjekt. På trappene står også oppussingen av et lite torp i Sverige.