Publisert 2. juni 2011 av Terje Nilsen

En allsidig artist

Med Sølvi Wangs bortgang 31. mai har nok en stor musikalkunstner fra norsk kulturliv forlatt oss. 

Med en karriere som strekker seg tilbake til 40-tallet var hun en sentral underholder i både radio og fjernsyn, både som soloartist og ikke minst som medlem av popgruppen The Monn Keys.

Det var imidlertid jazzen som stod henne nærmest og det var ikke tilfeldig at hun i en lengre periode oppholdt seg i New York for å studere jazz. Derfor ble hun med i mange ulike jazzorkester i ungdomsårene. I 1948 var hun med på å starte The Monn Keys og giftet seg med gruppens mentor Egil Monn-Iversen i 1951. De forble gift frem til hennes død.

Etter fjernsynets inntreden ble tidlig på 60-tallet ble hun en sentral del av underholdningstilbudet, både på tv og revyscener. I tillegg til en lang rekke revyer på Chat Noir og Edderkoppen teater i Oslo hadde hun store roller i musikaler og filmer. Hun huskes spesielt for sine glimrende roller i musikalene ”Bør Børson Jr.” (1972),  ”Ungen” (1973) og ”Jeppe” (1976). Showet “That’s Entertainment” (1966), bygd rundt henne, ble belønnet med Montreux’ spesialærespris, Chapilin-prisen og medførte internasjonale engasjementer, noe som den gang var svært uvanlige for en norsk artist. Hun gjestet, som den eneste nordmannen gjennom tidene, Ed Sullivans berømte fjernsynsshow i USA og opptrådte med Jack Parnells orkester på Palladium i London. Det ble senere bygd flere fjernsynsshow rundt henne, og hun var en av hovedaktørene i den store serien “Musikkspill” (1980).

Sin første plateinnspilling hadde hun i 1950, hadde flere innspillinger som medlem av The Monn Keys og sammen med Wenche Myhre og Kari Diesen utgjorde hun Oslo Harmoni Kvartett som bl.a. ga ut singelsuksessen “Sussebass” (1967).

Med et ti-talls filmer, over 50 plateutgivelser og mer enn 50 sceneforestillinger i tillegg til en lang rekke tv-program på samvittigheten, ble Sølvi Wang en av våre mest folkekjære artister. Hun fikk Leif Justers ærespris i 1983, den prestisjetunge Leonardstatuetten i 1987 og utnevnt til æresborger av Oslo.

Sølvi Wang ble 81 år gammel.

Les mer om Sølvi Wang i Norsk pop- og rockleksikon.