Publisert 22. desember 2010 av Magne Gisvold

Guide: Her finner du ny musikk

For noen uker siden spurte vi på Facebook hvor folk oppdager ny musikk. Her er en oversikt over steder og måter å gjøre musikkfunn!

Spotify og Wimp

Begge er streamingtjenester som baserer seg på abonnement. Hovedforskjellene på dem er at streaminga i Wimp går bittelitt treigere enn Spotify, men har til gjengjeld norsk redaksjon og profil, og er flinke til å oppdatere innholdet. Begge tjenestene kan integreres mot Facebook, om du vil følge med på hva vennene dine hører på. (Vi har ellers skrevet fyldig om Wimp og Spotify tidligere, men begge tjenestene er forbedret siden den gang.) Begge tjenestene kan kobes opp mot Last.fm.

Urørt

Nrk.no/urort må sies å være et stykke norsk pionervirksomhet. Nettstedet har en funksjonalitet som ligner på Myspace, men må sies å være bedre gjennomført, og ikke minst: Urørt har utelukkende nye, norske artister som brukere. Gjennom Urørt (som også har et radioprogram på NRK P3 og kårer ukas og årets Urørt-artist) har mange norske, i dag store artister blitt introdusert til massene (Ida Maria, Donkeyboy, Lars Vaular, Kvelertak, John Olav Nilsen & Gjengen, for å nevne noen). Om det er norsk musikk du leter etter, er Urørt et glimrende utgangspunkt.

Last.fm

Med Last.fms egne ord, lar Last.fm deg enkelt holde oversikt over hva du har spilt på alle dine avspillingsmoduler, og gir deg tips om musikk (og konserter) basert på smaken din. Last.fm består av to hovedelementer: En «radiospiller», der du skriver navnet på en artist eller sjanger, og får presentert en rekke låter/artister som passer til artisten du har skrevet inn, og «biblioteket» ditt, som holder oversikt over alt du har spilt på pcen din (eller fra iphone/ipoden din). Via biblioteket har du oversikt over hva du har hørt mest på – på alle avspillerne dine, enten det er Spotify, Itunes, Windows Media Player eller fra nettsteder som hypem.com – og du kan dele topplistene fra biblioteket med venner på for eksempel Facebook. Du kan også sjekke hva andre brukere på Last.fm har hørt på.

Twitter

Folk deler stadig lenker til god musikk på Twitter, gjerne (i Norge) med taggen #musikktips. Logg inn på twitter.com, og søk på «musikktips», (evt. «musikk») så får du opp flust. Du trenger ikke å ha Twitter-konto for å gjøre søk, men skal du være veldig effektiv, så kan det være lurt å ha en konto, og følge folk som tvitrer mye om musikk (artister, musikkjournalister, bloggere, djs, etc.).

Myspace

Myspace.com lever fortsatt, om ikke i beste velgående. De fleste artister har fortsatt ei Myspace-side, og hvis du søker opp en artist du liker, så kan du for eksempel bla deg gjennom dennes favorittartister. Mange etablerte artister bruker Myspace-sida si til å gi ei lita håndsrekning til artister de synes er bra, og legger gjerne til lignende artister som venner.

Soundcloud

Soundcloud.com har yppa seg mot Myspace, og mange artister foretrekker funksjonaliteten til Soundcloud. Prinsippet er mye det samme, men Soundcloud er en mer reinspikka musikktjeneste, og mindre mingleplass enn Myspace. Du kan også her gå inn på profilen til enkeltartister (som for eksempel Montée, og høre på musikken deres, og se hvilke artister de følger, og hvem som følger dem. Soundcloud er ofte stedet artistene slipper nye remikser og lignende først.

Hype Machine

Hype Machine er en blogg-aggregator. Det betyr at nettstedet er drevet av en «motor» som henter inn poster fra flere tusen musikkblogger, presenterer disse som sammendrag, og ikke minst med en effektiv avspillingsfunksjon. Sammendragene gir så klart også lenker til de opprinnelige postene, slik at du kan lese mer om artistene/utgivelsene der. På hypem.com kan du søke på en artist, på et stikkord (for eksempel «christmas») eller du kan høre på strømmen fra en blogg, eller du kan (som Last.fm) høre på favorittene til en annen bruker. Lager du din egen profil, kan du like («<3») låter, og det du liker blir lagret så du kan spille av favorittene dine. En annen populær blogg-aggregator er tjenesten Elbo.ws.

Musikkblogger

Det finnes en del norske musikkblogger, og haugevis av utenlandske blogger. Her skal vi innrømme at selv om vi vet om en del fine norske blogger (for eksempel Furore i Harare, Norskmusikk.org og Eardrums), så mangler vi kanskje den definitive norske bloggen.

Lydverket-sidene er teknisk sett en blogg, men rammene rundt gjør at den er mer som hjemmeside å betrakte. Uansett ei veldig god side som speiler tidsånden, og fokuserer på ny musikk. Det samme kan vi si om Groove.no, som er vel verdt et besøk.

Bloggen til Pyro-gutta (nok en NRK-blogg, altså) er også veldig bra, spesielt for den som er opptatt av den tyngre rocken.

Rockipedia

Selvsagt vil vi slå et slag for vårt eget Rockipedia. Her kan du lese biografien til norske artister, sjekke diskografien, og høre på en mengde låter – blant annet mange låter du ikke får hørt andre steder på nett (du kan streame to minutter av hver låt).

Hva har vi glemt?

Mye er nevnt, men mye er også glemt:

Hvilke andre steder oppdager du ny musikk? Kommenter under!

Tips oss og andre lesere om gode blogger, radioprogrammer, nettsteder, magasiner, etc!

 • Stein Roar Eriksen

  Hyggelig å bli nevnt 😀 Takk Takk

  Med vennlig hilsen

  Stein Eriksen (www.norskmusikk.org)

 • Mr E
 • Kristian

  Dersom du har iPad……Aweditorium. http://www.aweditorium.com/

  Der får du et stort «bilde-kart» med små bilder. Et bilde for hver artist. Trykker du på

  et bilde blåses bildet opp i full oppløsning på skjermen og den spiller musikk av den artisten.

  Samtidig som musikken går popper det opp små bobler med informasjon om bandet/artisten.

  Virkelig en morsom måte å oppdage ny musikk og nye artister på! 😀

 • Laila

  Takk for gode tips!

 • Pingback: Jeg slutter å blogge()