Publisert 22. april 2010 av Terje Nilsen

Gustav Lorentzen – en glad gutt!

Onsdag kveld døde Gustav Lorentzen, 62 år gammel. En av landets mest begavede musikere, både som halvparten av duoen Knutsen & Ludvigsen og som soloartist, er ikke lenger blant oss. Hele Norge, og vi på Rockheim, sørger over at Gustav har gått bort. En stor artist og et stort menneske har gått ut av tiden.

Vokalisten, gitaristen, forfatteren og programlederen Gustav Lorentzen tok barnekulturen på alvor, og sammen med sin makker Øystein Dolmen greide han å skape en arena for nettopp dette, både på plate, scene og på tv-skjermen.

Han trådte sine barnesko i Bergen, men fullførte sin skolegang i Trondheim, hvor han for alvor begynte å vise sine kunstneriske ferdigheter. Det startet med popgruppen The Youngsters i 1961 på ungdomsskolen, før det ble revy og Beatlesband på Katedralskolen i Trondheim. Der ble Knutsen & Ludvigsen skapt, en duo som etter hvert skulle få betydning for flere generasjoner med norske pop- og rockeartister.

At duoen skulle få slikt nedslagsfelt var det få som kunne forutse, ikke minst gutta selv, da det var ablegøyer og morsomheter som lå deres hjerte nærmest. Men Knutsen & Ludvigsen ble tatt på alvor, og de fornyet norsk barneunderholdning med gode sanger og betydningsfulle tekster, uten å være pedagogiske.

Resten er historie. Med et utall plateutgivelser, konserter og TV-opptredener skapte de pophistorie, ikke minst med ”Juba Juba” (1983) – kanskje det beste norske popalbumet som er gitt ut her hjemme, som for lengst har passert 100 000 solgte eksemplarer.

Gustav Lorentzen var ambassadør for UNICEF og forfatter av 12 bøker. Han har gitt ut til sammen 17 plater og mottatt Spellemannprisen seks ganger, hvorav fire som soloartist. Med melodier som ”Kanskje kommer kongen”, ”Grevling i taket”, ”Dum og deilig” og ”Eg ve ’te Bergen” har han blitt allemannseie, for flere generasjoner.

Vi minnes Gustav med takknemlighet og vemod.

Terje Nilsen, Rockheim

Knutsen og Ludvigsen på Samfundet, 19. juni 1972. Foto: Fotogjengen ved Studentersamfundet i Trondheim.

Juba Juba, plakat. Vinner av Spellemannsprisen for beste barneplate i 1983. Lorentzen har vunnet denne prisen for hele seks forskjellige plater, to av dem med Knutsen og Ludvigsen.