Publisert 6. oktober 2010 av Terje Nilsen

Høvdingen av Svolvær er borte

Jack Berntsen er død. Berntsen var en trubadur i ordets rette forstand, og som aktivist ble han både respektert og satt pris på. En legende i norsk musikkliv har forlatt oss.

Det er ikke alle kunstnere forunt å bli legende i levende live, men det ble Joakim Jan Aril Berntsen, eller kort og godt Jack Berntsen. Med visa ”Kor er hammaren, Edvard?” (1974) fikk han nasjonal berømmelse og ble en av de viktigste aktivistene blant de norske visekunstnerne.

Han ble født 14. oktober 1940 i Kjøpsvik, et tettsted i Tysfjord kommune i Nordland, men bodde stort sette hele sitt voksne liv i Svolvær.. Han var utdannet cand. mag i filologi ved Universitetet i Oslo og ble senere adjunkt ved Svolvær videregående skole.

Jack Berntsen markerte seg tidlig som aktivist og platedebuterte i 1974 med singelen ”50 mil for Norge/Bygdevisa (Kor er hammaren Edvard)”. Plata ble gitt ut av det progressive plateselskapet Mai og ”Bygdevisa” ble Nord-Norges kampsang på det radikale 70-tallet. Jack Berntsen markerte seg både politisk og sosialt og hans innsats for kystfolket og Nord-Norge generelt kan ikke verdsettes høyt nok. Han ble ikke bare hele det nord-norske folkets talsmann, han ble hele landets talsmann i kampen mot bl.a. avfolking av kyst-Norge og kampen mot oljeboring i Lofoten.

I løpet av årene ga han ut flere plater og visebøker. Han startet ”Viseklubben Lovisa” i 1968 og musikkfestivalen ”Troilltampen” (1973). Han fikk i tillegg flere priser, bl.a. Nordland Fylkeskulturpris (1981), Elias Blix-prisen (1982) og Prøysen-prisen (1985). I tillegg ble Jack Berntsens Kulturpris første gang utdelt i 2002.

Jack Berntsen var trubadur i ordets rette forstand, og som aktivist ble han både respektert og satt pris på. Han hadde glimt i øyet og selvironi, og tilhørte en generasjon musikere som turde ta standpunkt, uredd som han var.

Vi lyser fred over hans minne.

  • Sverre Faaberg

    Veldig trist .En stooor kunstner og et godt menneske har forlatt oss,men han vill alltid leve i vårt minne .Kondolanser fra Sverre (DavyDean Faaberg.Museumsgjenstand.