Publisert 4. september 2011 av Terje Nilsen

Hilde Heltberg – en jordnær artist

Hilde Heltberg. Foto: Universal

Hilde Heltberg måtte til slutt gi etter for kreftsykdommen og sovnet stille inn natt til 4. september. Hun ville blitt 52 år den 30. september 2011. Vi har mistet en respektert og høyt verdsatt artist.

Det var tidlig på 70-tallet Oslo-jenta fikk sitt gjennombrudd, takket være Stein Ove Berg som da satt som dommer i en talentkonkurranse. Han ble på mange måter hennes veileder de første årene.

Hun LP-debuterte i 1982 med sitt selvtitulerte album og fikk på dette tidspunkt også sjansen i bandet Uncle John’s Band. Hun fremsto tidlig som både uredd og tøff, og ville så absolutt ikke bli en tradisjonell syngedame, som hun selv uttrykte det. Det musikalske uttrykket fant hun i country’en og la aldri skjul på at det var Emmylou Harris, Linda Ronstadt og Dolly Parton som var de store forbildene. I tillegg sang hun på norsk.

Her hjemme fant hun tonen sammen med ikke minst Jonas Fjeld som ble en fast musikalsk kollega. Likeså samarbeidet hun med utsøkte musikere som bl.a. Marius Muller, Henning Kvitnes, Paal Flaata (Midnight Choir), Rita Eriksen, Elisabeth Andreassen, Trond Granlund, Åge Aleksandersen, Ulf Lundell, Ole Paus, Kari Iveland og Lars Håvard Haugen (Hellbillies). Da både som gitarist og tekstforfatter.

I 2002 ble hun hedret med Edvard-prisen i klassen populærmusikk – mindre verk, for sangen ”Med tiden”. Hun deltok tre ganger i Melodi Grand Prix; 1980, 1984 og 1985. Hun ga ut 12 album gjennom sin karriere.

Hilde Heltberg var på mange måter en kvinnenes outlaw her hjemme. Med sine sterke røtter til countryen, sterke tro på egne tekster og egne ferdigheter, ble hun også en favoritt blant sine egne. Artistene så opp til Hilde, både som menneske og musiker. Før countryen ble stueren her hjemme stilte hun opp med eget band og en utagerende sceneopptreden vi seint vil glemme. Hilde var tøff, men samtidig et menneske alle ble glad i.

Vi savner deg alle, Hilde.