Publisert 22. februar 2010 av Rockheim

Jentene regjerte Bylarm

Bylarm 2010: Vinnerne er kåret. Seksere til Totenroots og metalcore til tross – damer som Ingrid Olava, Susanne Sundfør og ungjentene i Mhoo ble medias favoritter.

Vi har gjort et sammendrag av anmeldelser under By:Larm 2010, og ser på hvem som blir utpekt som de store vinnerne, og kanskje også noen overraskelser.

”Uforutsigbarhet og galskap”

Ingrid Olava vant Statoil-stipendet på Bylarm 2010. Foto: NRK/Tom Øverlie.

Statoilstipendet deles ut hvert år under Bylarm, og teller hele 800 000 kroner. Dette året fikk Ingrid Olava ”en ekstra dytt ut i den store internasjonale musikkbransjen”. Med referanse til stipendets omdiskuterte opphav, mottok hun prisen med et ønske om et mer miljøfremmende Statoil. Juryen vektla uforutsigbarhet og galskap, i tillegg til musikalsk utvikling.

Lydverkets Asbjørn Slettemark, som holdt en knapp på Donkeyboy eller Serena Maneesh, er overrasket og sier til Kulturnytt 22.02.10 at det blir spennende å se hvordan stipendet fungerer for en artist som ennå står i startgropa som norsk eksportvare.

De gamle slår de unge

The Shining på Bylarm 2010. Foto: NRK/Kim Erlandsen

Lydverkets anmeldere stiller seg positive til unge artister. Blant annet LidoLido, Mhoo og indieselskapet Fysisk Formats konsertkveld blir trukket fram. Men femmerne går til The Shining og Kitchie-Kitchie Ki Me-o, som begge roses  for høy kvalitet. Susanne Sundførs konsert på Sentrum Scene vekket ny interesse for ”en av våre aller mest spennende artister”, og fikk også en femmer for kvalitet og ambisjoner.

Seksere i Dagbladet

Også Dagbladet hyller Susanne Sundfør i sin anmeldelse. I tillegg gleder de seg over Navigators’ trygghet på scenen. De andre femmerne hos Dagbladet finner vi hos HypertextShot at DawnKarin Wright, Leif and the Future og Howl.

Men Dagbladet triller også seksere.  De 17-årige jentene i Mhoo spilte ”en konsert så skrapefri at du skal være rimelig grinete og pedantisk for å finne noe vesentlig å trekke for” og det etterlyses forvaltere av deres unge talent.  Totenbandet Narum får en sekser for en liketil og sjarmerende rootskonsert, og Purified in Blood formet ”en massiv opplevelse” på Rockefeller.

Sjarmerte utenlandske journalister

Susanne Sundførs går også igjen hos utenlandske anmeldere, som fikk høre henne i en formiddagskonsert i Emanuel Vigelands mausoleum. Darryl Sterdan fra Sun Media fikk pusten slått ut av seg, og mente det var ”vanvittig vakkert”, mens Stereogum.coms redaktør Brandon Stosuy var ”målløs”. Sistnevnte har laget en rapport fra sitt opphold i Oslo, der særlig Jaga Jazzist kommer godt ut av det.

Susanne Sundfør hadde da også et visst forventningspress foran konserten, og Asbjørn Slettemark sier til Kulturnytt 22.02. at By:Larm er inne i et mønster der det er lett å forutsi hvilke artister som kommer til å få mye omtale. Om Sundførs konsert sier han at han blir overrasket dersom hun med den ikke ”skaffet seg en plass på Skavlan med tilhørende oppmerksomhet”.

Det er likevel mulig å finne nye favoritter dersom man bruker anmeldelsene som nå ligger foran oss som guide.

Et knippe utenlandske artister fikk også god omtale, som finske Rubik (5) og danske Oh No Ono (4).

 • Anne

  Enig i at Rubik var fantastisk! Navigators overbeviste også, etter mitt skjønn. Litt uenig i at Howl var så bra, syns låtmaterialet er litt tynt.

 • Ingrid Sand
 • Magne Gisvold

  Personlig synes jeg også at finske Rubik var veldig, veldig bra.

  Mhoo hadde potensial mer enn noe annet (og tre gode stemmer).

  Susanne Sundfør var helt i en egen klasse!

  Men nå så jeg så klart ikke alt 😉