Publisert 4. oktober 2013 av Audun Hagen

Kjente igjen Truls, Jokke og Beatles

Siste dag med skolebesøk gjennom Den kulturelle skolesekken på Rockheim – i fem uker har vi hatt elever fra Trondheim kommune på besøk for å lære om kjønnsroller i norsk musikkhistorie, knyttet til Rockheims utstilling I dreamt I was a real boy.

Gjennom fire stasjoner på Rockheim har elevene fått innføring i ulik stemmebruk, hårsveiser, klær, tekster og holdninger knyttet til kjønnsroller og historisk samfunnsutvikling.

Underveis har elevene også fått spørsmål om norsk musikkhistorie. Vi slengte oss med Rockheims eminente omviser Kristian Krokfoss da han underviste oppvakte niendeklassinger fra Huseby skole, og noterte oss noen svar fra elevene – som en høyst uvitenskapelig stikkprøve av elevenes kunnskap om rock.

Alle hender steg umiddelbart til været da falsett-stemmen til Truls Heggero ble spilt av, i form av radiohiten Out of your self. Dette kunne de.

De fleste hendene steg også til værs da en duett med Rihanna og Jay-Z ble spilt av. Rihanna ble unisont gjenkjent – men ingen nevnte Jay-Z.

Nina Simones fremføring av I put a spell on you, var det heller ingen som klarte å gjenkjenne. Idol-deltaker Steffen Jakobsen, med sin dype røst, led samme skjebne.

I stasjonen der elevene skulle koble sangtekster med bandbilder, klarte alle gruppene å koble et bilde av Jokke & Valentinerne med teksten til To fulle menn.

Også et bilde av Too Far Gone ble korrekt koblet til teksten Zetor’n. Om bildet ble det uttalt: «De ser ut som trøndere».

Om et bilde av Åge i Prudence-tiden ble det sagt «Cowboy-stil».

På spørsmål kun knyttet til bilder, ble rapperen Vinni straks kjent igjen. Overraskende nok klarte ingen Karpe Diem. Gledelig nok ble et sort-hvitt bilde av et purungt Beatles straks identifisert.

Da det ble spørsmål om hva den store hiten til trønderbandet The Kids het, var det kun læreren til skoleklassen som rakk opp hånda – og svarte helt riktig: «Hun er forelska i lærer’n!»

Vi takker alle elever som har besøkt Rockheim i regi av Den kulturelle skolesekken og minner om at gruppeomvisninger og spesialomvisninger kan bestilles hele året.

Les mer om dette i vårt program.