Publisert 1. februar 2009 av Rockheim

Lys og varme – historien om en sang

Lys og varme

Første februar 2009 åpnet utstillingen «Lys og varme – historien om en sang» på Ringve Museum. Utstillingen er i regi av Ringve og Rockheim og omhandler en av Norges mest folkekjære sanger gjennom 25 år.

En lørdagskveld i januar 1984 framførte Åge Aleksandersen Lys og varme for første gang, som avslutningsnummer på Spellemannsprisutdelingen. Et fulltallig publikum i Oslo Konserthus og to millioner TV-seere satt bergtatt. Norge hadde fått en ny nasjonalsang.

Lys og varme ble snart folkeeie og forvandlet Åge fra rockerebell til nasjonalikon i mange øyne. Siden har sangen levd sitt eget liv hos publikum, fans, i media og blant andre artister. Den har forlengst slått rot i folks hverdagsliv. Den har vært en avholdt ledsager i seremonier ved dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse, ved politiske møter og i utallige konserter omarrangert for kor, korps og orkester. Sangen har en kraft i seg som har vært med på å forandre menneskers liv.

I 2007 ble Lys og Varme også presentert og analysert i Nrk-programmet Landeplage, en serie som tok for seg de viktigste sangene i nyere norsk musikkhistorie.

Institusjoner som Ringve og Rockheim har et spesielt ansvar for å formidle og ivareta den immaterielle musikkkulturarven, både i et tradisjonsbærende og et samtids-relatert perspektiv. Utstillingen vil se på hvordan et immaterielt kulturuttrykk som sangen Lys og varme kan vekke ulike minner og få ulike betydninger hos ulike mennesker.

Sangen og dens historie er derfor hovedfokus i utstillingen og materialiserer seg bl.a. ved hjelp av lyttestasjoner der besøkeren kan høre eksempler på en rekke versjoner av Lys og varme med komponisten selv og coverversjoner innspilt av andre artister.

Tekstene i utstillingen tar også opp en diskusjon om artisters bruk av andres låter innen populærmusikken. Lys og varme skriver seg inn i en slik musikkhistorisk fortelling siden sangen finnes på repertoaret til både danseband, pop- og rockeband, salongpianister, visesangere, kor, korps og klassisk orkester. Den er oversatt til alle de nordiske språkene og eksisterer også på engelsk, hollandsk og spansk. Hvor står ”kopiene” i forhold til ”originalen”?

Utstillingen har også en stasjon der besøkeren kan skrive in sitt minne eller sin historie knyttet til sangen Lys og varme.

Åge Aleksandersen har overlevert store deler av sitt foto-, klipp-, privat- og lydarkiv til Rockheim og materialet har ligget til grunn for arbeidet med utstillingen.

Utstillingen vises på Ringve, i Museet på Låven i perioden 1. febr. – 31. des. 2009. Gratis inngang til og med 31. mars.

Prosjektledelse:

Ivar Håkon Eikje (Rockheim) og Sissel Guttormsen (Ringve)

Kommentarer er stengt.