Publisert 15. januar 2010 av Magne Gisvold

Lys, varme og Prudence

Lys og varme - historien om en sang

Lørdag åpnet Rock City Namsos to utstillinger: En Prudence-utstilling, og «Lys og Varme»-utstillinga som Rockheim og Ringve museum produserte i fjor vinter.

«To utstillinger i Fylkesgalleriets lokaler blir åpnet denne dagen. Den ene tar for seg en av Norges mest folkekjære sanger gjennom 25 år – den andre hvordan det hele startet,» melder Namdalsavisa.

På «Lys og Varme»-utstillinga kan de besøkende høre på flere forskjellige versjoner av «nasjonalsang nr. 2» – «Lys og Varme», altså – og folk kan også legge igjen sine tanker og opplevelser rundt låta på en data-stasjon.

Om låta sier Åge selv dette:

«(Den er) skrevet til Line, men jeg ventet i nesten to år etter fødselen på idéen. Da gikk det fort, kanskje en halv time. Følte ikke da at det var noe helt spesielt med den, men det må det vel ha vært?”

«Lys og Varme» hadde premiere den 7. januar 1984: Åge og Sambandet framfører Lys og varme for første gang, som avslutning på Spellemannsshowet. To millioner TV-seere sitter bergtatt.

”I løpet av snaue fem minutter hadde Norge fått sin første nasjonalsang skapt i den elektroniske musikkens tidsalder”, skriver Puls.

”Beste norske rockeballade noensinne!”, melder Dagbladet.

I tillegg til «Lys og Varme» viser Rock City Namsos fram bilder av Prudence som aldri før har vært offentliggjort.

Les mer om Åge Aleksandersen og Prudence i Rockipedia.

Oppdatering: Ringve Museums pressemelding om utstillinga finner du her; «Kødder ikke med lys og varme» skrev Adresseavisen i januar; designbyrået Klipp og Lim var med og utformet trykksaker med mer til utstillinga, de har skrevet litt om det her.