Publisert 22. januar 2010 av Terje Nilsen

Molde skriver rockehistorie

Jo Tore Bæverfjord i Molde Forum og Ola Gjendem ved Molde bymuseum har kartlagt og kastet glans over Romsdalens første rockere.

Rock´n Roll er «forgiftet lyd». Vanviddet er i ferd med å gå over i USA.

(Romsdals Budstikke, januar 1957)

Rockheim ønsker i sine utstillinger å lage en oversikt over lokale rockekonger landet rundt, og tok før jul kontakt med Molde kommune ved kultursjef Jan Olav Szontheimer. Han sparket ballen videre til entusiastene Jo Tore Bæverfjord i Molde Forum og Ola Gjendem ved Molde bymuseum. Nå har Molde endelig kartlagt og kastet glans over sine første rockere.

En prosess

– Vi har ikke ferdig materiale, men har startet en prosess lokalt i forhold til å dokumentere lokal rock- og pophistorie. Vi håper at dette på sikt skal kunne resultere i et bokverk. Vi er også veldig interessert i å profilere byen vår gjennom Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, sier kultursjefen.

Opptøyer

Kjell ”Teo” Tømmervåg var meget populær i Molde. Her sammen med sin gitarist Knut Simonsen under en konsert i Molde kino i februar 1959. Foto: Teo Tømmervåg

Ola Gjendem har i løpet av få uker virkelig greid å kaste glans over denne perioden i Moldes første rockeperiode.Typisk nok for Molde som ellers i landet, var det de første rockefilmene som fikk ungdommen til å bruse. Dette igjen resulterte i lokale mesterskap for å kåre den lokale rockekongen. Gjendem forteller:

– Rocken kom for alvor til Molde med sensasjonsfilmen ”Rock Around the Clock” med Bill Hayley and his Comets som ble vist på gamle Molde kino i Strandgata torsdag 8. og fredag 9. november 1956. Før første forestilling sørget kinosjef Sverre Aarønes for at benkene i salen ble festet til gulvet med stålbånd av samme type som blir brukt rundt trekasser og last på paller. Allerede etter første forestilling begynte unge gutter å kaste stein etter forretningsskilt, men de lyktes ikke i å få flere med seg.

– Mens flokken fra første forestilling ventet utenfor kinoen på at siste forestilling skulle ta slutt, ble ventetiden brukt til å løfte opp en personbil og sette den på tvers av fortauet. Mange voksne, noen journalister og to politimenn ventet utenfor kinoen for å se hvordan det utviklet seg.

«Mere rock»

– Etter siste forestilling torsdag gikk en hujende ungdomsflokk gjennom gatene og ropte «mere rock». Avfallskurver og sykkelstativ fikk unngjelde, og ble slengt ut i gaten. Ungdommene hujet og herjet i Storgata i to timer. Ved midnatt beordret politiet ungdommene til å spre seg. Henstillingen ble fulgt, men en del bossbøtter og en blandemaskin ble påført skader da de unge trakk hjemover. Fire-fem medlemmer av jazzklubben, som var med på bråket, ble ekskludert fra klubben, rapporterte Romsdals Budstikke.

Rock’n roll

Som vi ser, så var det ikke bare i Oslo det var rockeopptøyer i kjølvannet av de første rockefilmene og rockemesterskapene. Over hele landet oppsto det reaksjoner som følge av den nye musikken som kaltes rock’n roll, og som skulle komme til å sette sitt preg på hele den sosiale utviklingen – over hele verden – i årene som fulgte.

LES OGSÅ:

Sak på rbnett.no

Romsdals Budstikke har også hatt flere gode saker om dette arbeidet:

Rockekonger kom og gikk

50-åras rockehelter mimrer: side 1 og side 2.

Husker du rockeopprøret i Molde?