Publisert 12. november 2013 av Arvid Skancke-Knutsen

Musikkåret 1973: Knuste vogntog og barn av regnbuen

Rockheim vil fremover presentere en del streiftog i norsk populærmusikk – år for år. Vi starter med 1973, som er året da Norsktoppen sendes på NRK for aller første gang.

 

Sverige hadde hatt Svensktoppen siden 1962. Programmet var populært også blant norske radiolyttere. Mange tok derfor til orde for at vi burde få på plass en nasjonal liste over populære norske melodier. NRK ga til slutt endelig etter, og lot Jon Anders Helseth få lede det aller første programmet  20. januar 1973.

 

Den aller første vinneren av Norsktoppen var – ironisk nok – en svensk artist. Benny Borg hadde riktignok bodd i Norge siden 1969, og hadde alt gitt ut en hel del plater på norsk. Nå slo han til med en western-inspirert låt som skulle bli hans fremste signaturmelodi. Teksten til ”Balladen om Morgan Kane” var skrevet av Kjell Hallbing, som etter hvert solgte mer enn ti millioner bøker om einstøingen og revolvermannen.

 

 

”Balladen om Morgan Kane” kom ut høsten 1972, men holdt seg populær over lang tid. Den toppet Norsktoppen i tre uker i 1973, og gikk opp til en andreplass på single-listene både hos VG og Arbeiderbladet. Det var ellers ganske vanlig at suksessfulle melodier fikk svært lang levetid på hitlistene, i tillegg til at de ble gjengangere på radioen.

 

Wenche Myhre hadde en av de aller største hitsene i Norge dette året. Også ”Jeg og du og vi to” kom ut alt i 1972, men det var først i januar året etter at singelen gikk helt til topps på hitlistene . Den lå hele fjorten uker på førsteplass på VG-lista, og dominerte også Arbeiderbladets lister gjennom det meste av våren. Den ble likevel Wenche Myhres siste plassering på VGs singleoversikt, nesten ti år etter at Triola-singelen ”Tenk så deilig det skal bli” oppnådde en 8. plass i 1963. ”Jeg og du og vi to” var for øvrig den første norske låten som toppet VG-lista på to år.

 

 

Den aller største suksessen på Norsktoppen dette året var likevel ”Barn av regnbuen” med Lillebjørn Nilsen. Den gikk rett inn på førsteplass på Norsktoppen 6. oktober 1973, og toppet deretter i åtte uker på rad. Sangen er også å finne på LP-platen ”Portrett”, og er opprinnelig skrevet av den amerikanske visesangeren Pete Seeger. Den fikk fornyet aktualitet i kjølevannet av rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012, der rundt 40 000 mennesker samlet seg på Youngstorget i Oslo, og fremførte sangen på norsk og engelsk.

 

 

Andre artister med stor suksess på VG-lista i Norge dette året var Stein Ingebrigtsen med ”Bare du” og ”Solen skinner alltid der du helst vil være”, Birgit Strøm og Kjell Karlsens Orkester med ”Titten Tei Andre Von Drei”, Gro Anita Schønn med ”Eviva Espana” og Inger Lise Rypdal med ”I mitt liv”. Benny Borg fikk også en ny slager med ”Legenden om Metzgar”, mens Christiania Fusel & Blaagress gjorde det bra med ”Fanitullen” – ikke minst fordi den ble valgt til kjenningsmelodi for nettopp Norsktoppen.

 

Årets vinner av norsk Melodi Grand Prix ble Bendik Singers med ”Å for et spill”, som internasjonalt fikk tittelen ”It’s Just A Game”. Sangen var skrevet av Arne Bendiksen, og fikk en hederlig 7. plass i den internasjonale finalen i Luxembourg. Dette var Norges beste plassering siden Åse Kleveland i 1966, og ble først forbigått da Bobbysocks tok seieren hjem i 1985.

 

 

Blant andre melodier som gikk helt til topps på Norsktoppen dette året finner vi ”Landevei” med Stein Ingebrigtsen og Howards, ”Herlige Søndag” med Four Jets, ”I Lover’s Lane” med Hege Tunaal, ”Håvard Hedde” og ”Sett en blomst i karmen” med Jan Thoresen, ”På verdens tak” med Benny Borg og Kirsti Sparboe, ”Legenden om Joe Hill” med Stein Ingebrigtsen, ”Apollo” med Erik Bye, ” Eg gjette Tulla” med Jensine Olsens Plastikk Band og ” En spennende dag for Josefine” med Inger-Lise Rypdal. Den sistnevnte ble også en av de absolutte bestselgerne i 1974 – og kan her sees i et kort utdrag fra et portrettprogram på NRK.

 

 

Dette er første del av vår artikkel om musikkåret 1973. Andre del av artikkelen, som bl.a. tar for seg viktige LP-utgivelser, kan du finne her