Publisert 15. april 2010 av Marit Jordanger

Musikkarkeologen

Rune Halland vokste opp i et hus hvor det ble spilt rockeplater allerede fra midten av 50-tallet. En affinitet for gamle band innebærer imidlertid et durabelig gravearbeid når man skal skrive bandbiografier til Rockheim.

Rune Halland har bidratt med tekster om band også innen shadowsjangeren, og de kan alle leses i Mediateket og på Rockipedia.

Rune Hallands biografier:

Built For Speed

Goin’ Ape

Naboens Rockeband

Rebels Revenge

The Cliftones

The Falcons

The Heartbreakers

The Pistoleros

The Reflections

The Snapshots

The Teddybears

Twang Gang

Halland vokste opp i Ski, og sine første plater fikk han på 12-årsdagen i 1965: The Minute You’re Gone og Angel/Razzle Dazzle, begge med Cliff Richard. Den første plata han kjøpte selv var Love Is Strange med The Everly Brothers.

Radiodebuten kom i 1972, med et innslag om Gene Vincent for Ungdommens Radioavis. Han laget deretter en rekke radioprogrammer utover på 70- og 80-tallet, mest kjent er kanskje Skeive Skiver. I tillegg har han vært disc jockey siden 1972, og spilte særlig mye på rock’n’roll-klubber i Oslo på 70- og 80-tallet.

I 1970 startet Halland rock’n’roll-fanzina Rock’n Boogie. Senere ble det også flere norske og engelskspråklige ziner, ikke minst Whole Lotta Rockin’, utgitt av Rock’n’Roll Society of Scandinavia. Her var han formann i 11 år. Han skrev dessuten litt for musikkavisen Puls tidlig på 80-tallet, og fast fra 1985 til tidlig på 90-tallet.

– Fortell litt om artistene du har skrevet om for Rockheim?

– Jeg ble spurt om å skrive om artister som ikke har fått en biografi i bøker om norsk rockehistorie, og jeg satte opp en liste med artister jeg syntes fortjente omtale. Noen av artistene som fortsatt er aktive har jeg hatt vært borti fordi jeg har vært DJ på arrangementer hvor de har opptrådd, mens andre hadde jeg aldri hatt kontakt med tidligere.

– Hvordan har du opplevd prosessen rundt innhenting av informasjon?

– De bandene og artistene jeg har skrevet om som fortsatt er aktive rockemusikere har det vært relativt greit å jobbe med. Med bandene som ble oppløst allerede på 60-tallet har det vært betraktelig mer arbeid. For det første skulle musikerne oppspores, og for det andre var de fleste mer opptatt av helt andre ting i dag. Det kunne være en stri tørn og få gravd fram all nødvendig informasjon.

– Litt om musikkinteressen din generelt?

– Jeg er veldig interessert i musikk, spiller flere CD-er hver dag og har en stor vinylsamling, ikke minst med originale singler. Musikkformer som klassisk rock’n’roll, rockabilly, blues, country, bluegrass, surf, piggtrådmusikk, soul, rhythm & blues, cajun, Americana og det meste fra 60-tallet står på min meny.

– Hva jobber du med til daglig?

– Jeg driver Cruisin’ Records, platesjappe i Oslo og nettbutikk (www.cruisin.no), er med på å arrangere Norges CD- og Platemesse tre ganger i året på Rockefeller og gjør også noen DJ-jobber.