Publisert 18. oktober 2013 av Audun Hagen

Norske artister på VG-lista på 50-tallet

 Det var slagere med norske tekster som solgte best på 50-tallet.

Av Arvid Skancke-Knutsen

I dag forbinder nok mange 1950-tallet mest med Elvis-feber, rock’n’roll-musikk og gryende ungdomsopprør. Men i starten av dette tiåret var det nok jazz som de mest musikkinteresserte norske ungdommene hørte på. Og gjennom hele tiåret var det slagermusikk med norske tekster som dominerte platesalget.

Det blir også nokså tydelig når vi ser på de norske platene som klarte å komme seg inn på VG-lista dette tiåret. ”Norges 10 på topp” startet 16. oktober 1958, samme år som Per ”Elvis” Granberg ble kåret til Oslos rockekonge. Året etter ble Roald Stensby fra Oslo både norsk og nordisk mester i rock, til stor jubel fra tusenvis av unge. Men likevel klarte ingen av de norske rock’n’roll-pionerene å komme inn på salgslistene.

Per Asplin topper VG-lista

 

(Faksimile VG – Per Asplin på topp)

Her er den komplette oversikten over norske plasseringer på VG-lista de to første årene.

1958:

Bjørg & Per Gunnar: Så kom våren til Tarina  (14 uker i 1958 og  1959, #2 som beste plassering)

 

Engedahl & Stordahl: Liselotte (2 uker i 1958, #4 som beste plassering)

 

Bjørg Bjørklund & Mikkel Aas: Det blå hav (1 uke i 1958, #6 som beste plassering)

 

Bjørg Bjørklund & Mikkel Aas: På Billy Bryants Kafe (3 uker i 1958, #9 som beste plassering)

 

 

1959:

Per Asplin: En glad calypso om våren (18 uker i 1959, #1 i 4 uker)

Vidar Sandbeck: Pengegaloppen (22 uker i 1959, #2 som beste plassering)

Engedahl & Stordahl: Ungkarsvalsen (16 uker i 1959 og1960, #4 som beste plassering)

Vidar Sandbeck: Gull og grønne skoger (12 uker i 1959, 1960, #4 som beste plassering)

Engedahl & Stordahl: Piken i dalen (8 uker i 1959, #5 som beste plassering)

Nora Brockstedt: Augustin (7 uker i 1959, #5 som beste plassering)

Verdens Gang hadde på denne tiden et opplag på rundt 37 000 eksemplarer, og solgte betydelig mindre enn både Aftenposten, Arbeiderbladet og Dagbladet. Først i 1981 ble VG til Norges største avis.

En viktig pådriver for musikk- og ungdomsstoffet i VG var Espen Eriksen, som gjerne skrev under signaturen MacEric. Han var også fast Norgeskorrespondent for det viktige amerikanske bransjebladet Billboard.

Årets største slager i Norge i 1959 var ellers Chris Barber med ”Petite Fleur”. Andre populære låter var ”Tom Dooly” med Kingston trio og ”Living Doll” med Cliff Richard.

(Bildet som illustrerer saken er av Vidar Sandbeck)

Første del av denne artikkelen finner du her.

 

 • Jostein Pedersen

  Så artig artikkel! Jeg mener, via førstehåndskilder, at Nora Brockstedts «Tango for to» (utgitt 1957) var på listene i 1958. Dette som et resultat av at den ble slager både på Island og i Sverige og dermed fikk fornyet interesse på hjemmebane. Den finnes ikke på VG-listens søk på vg.no, men kanskje den er oversett? Eller lå den og våket under og ble kalt «Se opp for»?

  Og Espen Eriksen var vel også Norges første plateprater på radio? «Platekarusellen» gikk, tror jeg, siste lørdagskveld i måneden frem til midnatt da sendingen ble avsluttet med nasjonalsangen. Og diskusjonen gikk høyt i de tusen hjem om det het «popp» med «o» eller «pop» med «å».

  Flere slike artikler, takk!

  Beste hilsener

  Jostein Pedersen

  • Arvid

   Takk for veldig hyggelig og opplysende kommentar! Artig at du likte artiklene! «Tango for to» solgte nok både lenge og vel, men skal altså ikke ha dukket opp på den offisielle VG-lista. Ellers kommer vi nå med jevne mellomrom til å presentere historiske artikler, der vi tar for oss forskjellige sider av norsk musikkliv.