Publisert 10. oktober 2013 av Audun Hagen

Norske hits på Billboard – del 2

Vil Ylvis virkelig klare å tangere førsteplassen til a-Ha i USA? Rockheim har funnet frem til tidenes beste norske plasseringer på verdens gjeveste hitliste.

Av Arvid Skancke-Knutsen

1989 var et stort år for norsk musikk, da både Stage Dolls, TNT og One 2 Many snuste på suksess over store deler av verden. Love Cries fikk en fin 46. plass i september dette året, og lå til sammen tretten uker inne på Billboard Hot 100.

 

Samme år red også One 2 Many høyt på hitlistene verden over. Denne trioen besto av Dag Kolsrud på keyboard, Jan Gisle Ytterdal og den svenske sangeren Camilla Griehsel. Downtown slo også godt i bl.a. England, Holland, Danmark og Japan. Den lå på 37. plass som best i USA.

 

På fjerde plass over Norges beste prestasjoner på musikkfronten i USA får vi et gjensyn med M2M. Don’t Say You Love Me var med på verdenssuksessen Pokemon – The Movie. Sangen gikk helt til 21. plass i USA i 2000, og lå til sammen 12 uker på singlelisten. Den ble også en stor hit mange andre steder i verden.

 

På tredjeplass sier vi igjen hallo til Pal, Mags og Morten.  The Sun Always Shines On TV lå hele 17 uker på Billboard Hot 100, og oppnådde en 20. plass. Som Take On Me er den opprinnelig å finne på albumet ”Hunting High And Low”, som solgte til platinastatus i både USA og Stor-Britannia. I England gikk The Sun… helt til topps på singlelistene, noe Take On Me aldri klarte.

 

Ylvis ligger i skrivende stund på 6. plass i USA med The Fox. Selv om de skulle klare å gå helt til topps, må de historisk sett likevel stille litt bak denne superhiten med a-ha. Take On Me var Norges stolteste øyeblikk i pophistorien, og lå hele 27 uker inne på hitlistene i USA. Video-produksjoner og musikk-kanaler som MTV hadde akkurat tatt av internasjonalt, noe a-Ha utnyttet makismalt med denne banebrytende videoen. Den 9. oktober 1985 var det offisielt at Norge for første gang toppet Billboard.

Vi har holdt norske låtskrivere og produsenter utenfor i denne omgang.

Vi i Rockheim krysser fingrene for videre fremgang for Ylvis, og tar gjerne imot dine synspunkter i kommentarfeltet. Første del av denne artikkelen kan du lese her. 

 

PS – Bildet av Stage Dolls øverst i saken er tatt av Rockheims Terje Nilsen i 1990. Da ble Stage Dolls’ japanske fanklubb startet opp med det merkelige navnet «Tur-retur billett». Et merkelig navn på en fanklubb og Terje besøkte bandet i Nidaros Studio for å lage en sak på bandets popularitet, ikke minst i Japan. På dette tidspunkt jobbet bandet med det som skulle bli «Stripped», som kom i 1991.