Publisert 30. april 2010 av Marit Jordanger

På radaren: uke 17

Mindre piratkopiering, ny norsk supergruppe og bisettelse av Gustav Lorentzen. Dette er noen av ukas hendelser i norsk musikkliv.

Kraftig fall i piratkopieringen. Tall fra de årlige rapportene som markedsanalyseselskapet Synovate lager for opphavsrettsorganisasjon Norwaco viser fall i piratkopieringen. IFPI og FONO, som regner med et årlig tap på minst 250 millioner kroner, justerer likevel ikke sine tall. IFPI-direktør Marte Thorsby mener at en synkende kurve for piratkopiering ikke nødvendigvis gjør platebransjens tap mindre.

Knutsens siste farvel med Ludvigsen. Øystein Dolmen har skrevet et minneord om Gustav Lorentzen som ble bisatt i Bergen i dag. Hør Ulf Risnes hylle Ludvigsen på Lydverket her.

Helt om dagen, helt om natten. Lars Vaular har fått mye oppmerksomhet for låta om Siv Jensen, og har endelig sluppet sin tredje langspiller.

Ny norsk supergruppe. Smoke Mohawk er ute med sitt første album, «The Dogs Are Turning Red». Musikerne fra We, My Midnight Creeps og Gluecifer har allerede nok materiale til fire album, og satser på en jevn utgivelsesstrøm i årene som kommer.

Akademikerdisco. Diskjokke har sluppet sitt andre album, «En fin tid».

Nei takk til a-ha. Rockettothesky sier nei takk til a-ha-nominasjon. «Jeg ønsker ikke å konkurrere med musikken min», sier Jenny Hval. Magne Furuholmen og hans bandkollegaer er på jakt etter friske pust i norsk musikk og vil gi et stipend på 1 million kroner til fire norske artister. To band fra hver landsdel skal duellere mot hverandre på «VG-lista Topp 20»-showene i landets største byer i sommer, men denne type konkurranse faller altså ikke i smak hos alle.

Konsertliv. Oslo-folk går mindre på konsert enn innbyggere i andre store norske byer, viser tall fra SSB.