Publisert 7. mai 2010 av Rockheim

På radaren: Uke 18

Kunsten å favne bredt er popmusikkens credo. A-ha viser fortsatt muskler i New York, Hove får britisk skryt og Myrland får god omtale i Oslo-pressen.

De gamle er fortsatt eldst i internasjonal sammenheng. A-ha slipper ikke taket selv om de sparket i gang sin avskjedsturné i New York torsdag kveld. Nokia Theater på Times Square var fullsatt (2100 seter) av fans som var kommet for å mimre og ta farvel med bandet. Dagbladet melder om gåsehud og tårer, og etter et minnealbum på storskjerm mellom første og andre halvdel tok festen til. Avslutningen «Take on me» har også av MySpace-brukere blitt stemt inn på fjerdeplass over verdens viktigste musikkvideoer denne uka.

Best i Europa? Hovefestivalen ser ut til å toppe kalaset av de 10 beste europeiske festivalene kåret av The Daily Telegraph. VG mener det ikke betyr at de er nummer 1, men at det er fordi de 10 er ramset opp i vilkårlig rekkefølge. Men med en tidligere 4. plass på The Times’ liste over de 25 beste festivalene i sommer, roper Hove høyt hurra for den slags positiv oppmerksomhet.

Ny plate fra K.M. Myrland. Her hjemme har en nordnorsk yndling gitt ut ny plate. Vi snakker om harstadværing Knut Magne Myrland, som får terningkast 5 av Dagbladets Fredrik Wandrup. Platen «Sjelespor» beskrives som «tradisjonell countrytradisjon, kompet uten fiksfakseri, om damer, børst og spennet mellom et fast ankerfeste og et liv i drift», noe som kanskje ikke overrasker hans trofaste fans. Myrland har alltid hatt et jordnært og lokalt forankret uttrykk innenfor visetradisjonen, men har nådd et større norsk publikum med gjenkjennelige fortellinger.

Mer fra nord. Halvdan Sivertsen, en annen nordnorsk artist med bred appell gjennom 40 år, snakket om sin visekunst og hvordan man skal skrive hits i Lydverkets sending denne uka. «Mange av mine sanger er helt forferdelige», erkjente Sivertsen, noe bare en mann som har skrevet klassikere som «Kjærlighetsvisa» og «Sommerfuggel i vinterland» tør å si. Han ender opp med at det aller viktigste er at «du kan ikke bare sette deg ned og bestemme deg for å skrive en tekst – du må jo ha et eller annet på hjertet».

Flere utgivelser. Keep of Kalessin har helt sikkert mye på hjertet, og ifølge VGs anmeldelse av albumet «Reptilian» denne uka får de det ut. Det er «flust av vakre gitarharmonier og nydelige akkordprogresjoner her, noe som lover godt for at KoK holder på publikumstekket framover». Venke Knutson har på sin side utgitt en samleplate.