Publisert 18. juni 2010 av Rockheim

På radaren: Uke 24

A-ha har sluppet sin siste singel «Butterfly, butterfly (the last hurrah)», Ost&Kjex flyr på sommerfuglvinger etter fantastisk anmeldelse og bransjen diskuterer sjangerulikheter i festivalstøtten.

Den aller siste. A-ha markerer slutten av en æra med å gi ut sin aller siste singel. Tittelen «Butterfly, Butterfly (the last hurrah)» gir bud om både avskjed og moro, men kritikerne er ikke like feststemte. Dagbladets anmelder sier den er «verdig, men ikke den låten a-ha vil bli husket for». Du kan høre den nye låten her. Avskjeden med a-ha denne sommeren er imidlertid innholdsrik, og en middels god mottakelse av singelen drukner fort i de andre planlagte aktivitetene. Blant annet går den første av fire dueller om a-ha-stipendet av stabelen på VG-lista topp 20-showet på Rådhusplassen i kveld. Det er Hanne Hukkelberg og Shining som konkurrerer med hverandre først. Du kan se showet her. Hva synes du om den nye a-ha låten? Og hvem heier du på i kveld?

Raskt på beina. Åge Aleksandersen ble lagt inn med et illebefinnende på St. Olavs Hospital mandag denne uka. Han ble utskrevet tirsdag, og er tilbake i god form. De mange som ønsket ham god bedring er nok også både glade og imponerte over at han fortsatt velger å spille på Selbufestivalen lørdag.

Jazz vs pop. Festivalene har blitt svært viktige aktører i kulturlivet, både for arrangører, publikum og artistene selv. Det stilles denne uka spørsmålstegn ved fordelingen av Kulturrådets midler til festivalene. Mens jazz- og kirkefestivalene i gjennomsnitt får over en halv million i støtte, får populærmusikkfestivalene i gjennomsnitt 167 000 kroner. Leder for Nattjazz i Bergen mener dette er riktig fordi jazzen drar et mindre publikum enn pop- og rockefestivalene, mens leder for Oslo Live står på at det fører til at populærmusikkfestivalene må satse på de store artistene, og ikke bredde i form av flere mindre artistnavn. Det ble avholdt et dialogmøte i regi av Kulturrådet onsdag, og Norsk Rockforbund uttaler seg nå positivt til Kulturrådets holdning. De sier at de er fornøyde med at kulturrådet nå bekrefter at tildelingen er sjangernøytral.

Rave review. Ukas beste kritikk er det elektronikaduoen Ost&Kjex som har fått. Med terningkast seks i Dagbladet og overskriften «Årets norske overraskelse» kan Petter «Hi-Fi» Haavik og Tore Jazztobakk være stolte av sin «Cajun Lunch».

Ellers. Alexander Rybak har på én og samme uke fått slakt av Dagbladets Fredrik Wandrup og nykommerprisen i det russiske svaret på Spellemannprisen, Muz-TV Awards, mens Bjørn Eidsvåg på sin side inviterer til samarbeid med Thomas Dybdahl.