Publisert 25. november 2010 av Magne Gisvold

Petter Myhr blir Rockheim-direktør

1. januar tilsettes Petter Myhr som direktør for Rockheim. Myhr kommer fra jobben som programsjef i NRK Trøndelag, og har blant annet ei bok om Bob Dylan på samvittigheten.

– Jeg hadde alltid tenkt at jeg kom til å bli hele yrkeslivet mitt i NRK. Jeg har vært der i 23 år nå, det er en svær organisasjon der man har alle muligheter til å utvikle seg, sier Petter Myhr – før han forteller hva som gjorde at den planen gikk i vasken.

– Jeg følger Rockheim på Facebook, fordi jeg har vært spent på prosjektet – på hva det skulle bli, og begeistra for hva det nå har blitt. Så la jeg merke til at Rockheim var på jakt etter direktør. Jeg leste nysgjerrig utlysninga, og tenkte «det passer» for punkt etter punkt nedover teksten. Så ble jeg overraska: Det kribla i magen. Da bestemte jeg meg for at om jeg får til å skrive en søknad jeg synes er bra, så søker jeg.

Bra må den ha vært, for Suzette Paasche, lederen for Museene i Sør-Trøndelag, forteller at magefølelsen for Myhr hele veien var meget god. Spesielt legger Paasche vekt på at Myhrs lederegenskaper får svært gode skussmål fra NRK.

– Den totale erfaringa og kompetansen er solid, men ikke minst har vi vært ute etter en dyktig leder, og en kandidat som har vært maksimalt motivert. Jeg føler meg trygg på at vi har truffet blink med Petter, og at han er riktig person for å få det beste ut av staben vår, sier Paasche.

Petter Myhr mener også at erfaringa fra NRK kommer godt med på Rockheim.

– Det å jobbe med kringkasting og å drive museum handler på ett nivå om det samme; om å presentere ei historie, et innhold, slik at det blir relevant for folk. Både NRK og Rockheim skaper opplevelser og fortellinger, sier Myhr.

– Mange vil sikkert spørre hvor godt du kjenner til museumssektoren?

– Museet jeg kjenner best er Trondheim Kunstmuseum, der er jeg mye både for å se på kunst og på konserter. Selv har jeg et hovedfag i litteraturkunnskap, og et grunnfag i idehistorie; forsåvidt beslekta med museumsretta fag, men målet med utdanninga var åpenbart ikke å jobbe på museum. Men jeg har et sterkt forhold til historie, og det forholdet er vel det samme som Bob Dylan sitt: Ingen er mer tradisjonsbevisst enn Dylan, og ingen har vært mer nyskapende; fordi det handler om å gripe historien, og gjøre den relevant på en annen måte. Man skal gjenoppleve fortida, men også fortelle hvorfor det er viktig for oss i dag. For å bruke Dylan som eksempel igjen, så er spørsmålet «hvorfor ble folk sinte av å høre Dylan spille el-gitar?» – det var jo ikke selve lyden som var problemet.

– Du har skrevet bok om Dylan, og er altså litteraturviter. Hvordan er forholdet ditt til musikk for øvrig?

– Jeg har en stor kjærlighet til musikk, et stort engasjement. I NRK har jeg blant annet vært gruppeleder for Musikkrevyen og programleder for Pusterommet i P1. Men det er så enkelt som at jeg er direkte avhengig av påfyll av kulturoppleveser, enten det er musikk, litteratur eller annen kunst. Og så elsker jeg å jobbe med innhold og formidling av kulturuttrykk. Nettopp derfor er jobben på Rockheim en drømmejobb! Det var jo en forutsetning for å vurdere å forlate NRK.

– Hvordan blir det å forlate et arbeidsmiljø du har vært i så lenge?

– Det er tre sterke følelser som konkurrerer om oppmerksomheten. For det første er jeg kjempeglad for å få jobben! For det andre er det veldig trist å slutte i NRK. For det tredje er jeg litt skremt, fordi jeg velger meg et annet liv enn jeg trodde jeg skulle ha.

– A propos skremt: Hva ser du som de største utfordringene i den nye stillinga?

– For å svare skikkelig på det må jeg jo være på Rockheim ei stund og arbeide sammen og prate med de nye kollegene mine. Men på generell basis: Nå er det reist et fantastisk museum og opplevelsessenter for pop og rock. Ei viktig utfordring blir å etablere Rockheim som et kraftsentrum, både som kunnskapsinstitusjon, og som et sted der viktige og interessante ting skjer. Blant annet ved å skape hendelser og uttrykk som stiller spørsmål, setter dagsorden og skaper debatt.

Fakta – Petter Fiskum Myhr

Født i Namsos 26.06.57, bor i Trondheim med sin familie. Han er utdannet Cand. philol. med hovedfag i litteraturkunnskap; grunnfag i idéhistorie, sosiologi og engelsk. Petter Myhr har jobba i NRK i 23 år, som blant annet programleder (Pusterommet, P1), gruppeleder (Musikkrevyen, P1), redaksjonssjef (Temaredaksjonen) og programsjef (mediehuset NRK Trøndelag). Myhr har også vært litteraturkritiker, og er forfatter av boka «Bob Dylan – jeg er en annen» (2001).