Publisert 8. juli 2011 av Magne Gisvold

«Plankerock» lansert på nett

Plankerock av Kim Hjardar

Kim Hjardars dokument over Fredrikstads rockemiljø er nå tilgjengelig på nett: Bla i «Plankerock fra Plankebyen» her!

Boka blir lansert på nett fredag 8. juli, og dette markeres med en pressekonferansen på Quality Hotell i Fredrikstad kl 1200 samme dag. Tilstede er forfatteren, rockhistoriker Terje Nilsen fra Rockheim, Jan Groth fra Aunt Mary, byens første rockekonge Rolf Thoresen samt brødrene Fredrik og Thomas Martinsen, sønner av avdøde Øystein Vetle Martinsen som startet The Cliftons tidlig på 60-tallet.

Østfold som region har fostret mange lovende band og artister siden rockens inntreden på 50-tallet. Kim Hjardar, som ga ut boka «Plankerock fra Plankebyen» i 1986, har bidratt til viktig dokumentasjon når historien om Fredrikstads artister skal tas vare på. Byen har vært opphav mange artister og mange av dem har blitt både nasjonale og ikke minst internasjonale stjerner.

Rockheim har som intensjon å presentere så mye lokal pop/rockhistorie på våre hjemmesider som overhode mulig. Nå er altså turen kommet til Fredrikstad og «Plankerock».

LES «PLANKEROCK FRA PLANKEBYEN» HER!

Andre bøker tilgjengelig på rockheim.no: Norsk pop- og rockleksikon, Tre grep og sannheten, Riller over fjord og fjell.

Dette er Kim Hjardars egen introduksjon fra «Plankerock»:

Denne boka omhandler Fredrikstads band og musikere fra 1957 og frem til i dag. Boka tar sikte på å gjenfortelle en historie som for mange er glemt, og for enda flere ukjent.

Rock, hva er det? Rocken har selvsagt forandret seg gjennom årene. Det som i 1957 var rock, trenger ikke å bli sett på som rock i dag. Det er heller ikke mange unge som for eksempel forbinder The Shadows med rock slik begrepet nå oppfattes. The Shadows var i sin tid et av de store rockebandene i verden. Vi kan si at det begynte på 50-tallet med blant andre Elvis og Tommy Steele.

På 60-tallet kom først The Shadows, og siden Beatles og Stones, som snudde en hel verden på hodet. På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet kom det frem band som Deep Purple, Led Zeppelin og Uriah Heep, som også hadde sin innvirkning på det lokale rockemiljøet.

Slik fortsatte historien – til den i dag banker på vår egen dør. Det er denne historien jeg nå prøver å fortelle, ikke bare ved tekst, men også med bilder, plakater, tekstutdrag og plateomslag.

Boka inneholder også fortegnelser over lokale plateutigvelser og navnelister. Jeg håper denne boken vil være med på å styrke interessen for lokal rock, og samtidig kanskje stimulere andre krefter i andre byer til å skrive ned sin egen lokale rockehistorie.