Publisert 12. mars 2010 av Terje Nilsen

– Ringen er sluttet

Saunters-gitarist Torstein Fredriksen overleverte nylig sitt Stratocaster-klenodie til Rockheim. – Ringen er på mange måter sluttet nå, sier gitarhelten.

Det er ingen hvilken som helst gitar Torstein Fredriksen har gitt i gave til Rockheim:

Denne spesielle, røde Squire Bullet Strat’en er signert av medlemmene i The Shadows, opphavsmennene bak «Shadow-musikken», instrumentalmusikken som grep om seg tidlig på 60-tallet. Når historien om gitarbanda skal skrives, er denne gitaren et symbol for denne bevegelsen, både som Saunters-gitar, og som et instrument som har fått The Shadows’ «velsginelse».

Torstein Fredriksen var med på å starte gitarbandet The Saunters lørdag 23. mars 1963 i Trondheim, og selv om bølgen med instrumentalband da var på hell, så var det instrumentalmusikken gutta i bandet var hekta på. Det var det engelske bandet The Shadows som var de opprinnelige opphavsmennene til denne musikkstilen og med låter som bl.a. “Apache” og “Man of Mystery” dannet de skole for denne sjangeren.

Da The Shadows spilte i Nidarøhallen i Trondheim søndag 14. juni 1964 var det en selvfølge at det var The Saunters som skulle være oppvarmingsband. Bandet besto oppgaven med glans, og Torstein har fortsatt sterke minner fra festen på Hotell Astoria denne kvelden.

I løpet av årene har Torstein holdt kontakten med bandet, og både Hank Marvin og Bruce Welch er nærmest for nære venner å regne. Da The Shadows var på sin avskjedsturne i fjor høst, var Torstein med frue invitert backstage etter konserten i London for å si takk for sist. Han hadde med seg Stratocasteren sin, en tro kopi av Fenderen alle instrumentalbanda tidlig på 60-tallet brukte. Den ble signert av alle medlemmene i gruppen, i tillegg til Sir Cliff Richard, og det er denne gitaren som nå har havnet hos Rockheim.

The Saunters spiller fortsatt, men det er med en god tilfredshet Torstein nå føler at hans bidrag til den nasjonale kulturarven er i boks. Rockheim er meget takknemlig for denne generøse gaven.

Torstein Fredriksen

  • Mr.Morgan

    Ja Torsten er vel en av de mest generøse karene jeg vet om! Det finnes ikke ord hva denne mannen har støttet opp, og hjulpet mange andre folk. Han er bedre enn julenissen!

    mvh Bjørn Morgan