Publisert 17. september 2010 av Magne Gisvold

Rockheim-scenen: Forsterka lyd på sitt beste

På kort tid har både publikum og musikere fått ståpels av lydkvaliteten på og foran scenen. Vår lydhøvding Pål «Pålen» Grenne forklarer hvorfor.

– Folk tar faktisk ut øreproppene på konserter, fordi det ikke er noen forstyrrende frekvenser, forteller Pålen. – På arenaer og mange konsertsaler står lyden og smeller mellom veggene. Det roter til lyden, og de høye mellomtonene høres tre ganger så høye ut. Her er lyden clean, sier lydteknikeren med over 30 års fartstid med band som TNT, Stage Dolls, DaVinci, Eric Burden, Terje Rypdal, og så videre. Pålen har spesielt jobbet tett med Ronni Le Tekrø i 27 år, med alle hans prosjekter.

– Hva var kongstanken bak scenen på Rockheim?

– Det var å få en scene som er laget for forsterket musikk; rock, pop, hiphop, og så videre. Etter å ha turnert i snart 30 år har jeg aldri vært borti en slik scene. Her hadde vi en gyllen mulighet. Akustikken er blant annet mer dempet – et kor vil ha hjelp av rommet, ei kirke for eksempel. Med rock er det motsatt – forsterkerne lager nok lyd, utfordringa er å redusere støy og ulyder.

– Hvordan gikk du fram?

– Jeg var så heldig å få i stand et samarbeid med Bård Støfringsdal fra COWI, en meget flink akustiker. Bård kunne mye som jeg ikke kunne og vice versa, vi utfylte hverandre bra. Først forklarte jeg ham hvordan jeg ville ha det, deretter valgte vi høyttalersystem i samarbeid. Dermed hadde han tidlig data som han kan kunne bruke for å regne ut akustikken. Ofte er det motsatt – rommet blir dempet akustisk først, og så kommer høyttalersystemet inn. Vi gjorde det motsatt, og teori og praksis fungert perfekt sammen.

– Hvordan har responsen vært på jobben dere har gjort?

– Når det kommer drevne musikere som har spilt ei stund, så får vi svært gode reaksjoner. Vi hadde et band her forleden, Ford Rekord fra Haugesund, og da de kobla opp kontrabassen og slo den første tonen, så vi den reaksjonen fra bandet. Du så at de tenkte «wow, her er det tight!». Scenelyden er klar og direkte, det er ingen romling. Rett og slett som å stå i et lydstudio.

– Ryktet om salen har spredd seg raskt?

– Ja, for eksempel har Motorpsycho og Trondheimssolistene hatt preproduksjon her. Noen lydstudio har også vært innom, og det er planer om liveinnspillinger her. Her kan jeg ikke gå ut med navn foreløpig, men ting er på gang.

– Merker du noen spesiell respons fra publikum?

– Ja, som nevnt tar folk faktisk ut øreproppene på konserter, fordi det ikke er noen forstyrrende frekvenser, ingen støy. Dermed er det også ekstra kult for en lydtekniker å mikse, fordi rommet ikke jobber mot deg.

– Rockheim har kostet på seg både digital og analog mikser. Hvorfor?

– I og med at skoler skal inn for å ha opplæring, valgte vi tidlig å ha både analog og digital mikser. Nå kommer det en generasjon teknikere som aldri har sett en analog mikser. Det er akkurat som med cd og lp: Det funker forskjellig, og har forskjellige kvaliteter. Rockefeller går for eksempel ikke digitalt, de har den samme analoge mikseren som vi. Begge mikserne våre er fra Midas, henholdsvis 2000 (analog) og Pro6 (digital).

– Hva er de viktiste bruksområdene for Rockheim-scenen?

– Rock og annen forsterka musikk, så klart. Men også for liveopptak og preproduksjon er salen ideell. I tillegg har vi 7.1. surround-anlegg, så det skal bli greit å se musikkfilmer her!

– Er drømmen oppfylt – har du har fått til det du håpte på med salen?

– Det var en lydtekniker som sa at det var første gang i sitt liv at en Beta 58 (en mikrofon fra Shure, red. anm.) ikke holdt mål. Altså at lyden ut fra anlegget og i salen var så bra at mikken ikke leverte bra nok lyd. For de som kan lyd, er det et ok skussmål. En annen tekniker sa under preprod at etter å ha vært på Rockheim blir det nedtur å komme til andre saler. Det er utsagn som det er hyggelig å ta med videre, avslutter Pålen.

Les mer om scenens tekniske spesifikasjoner her.

  • Ole-Jørn Borum

    Ja, scenelyden var virkelig sweet, fabelaktig sted å spille 🙂 Hilsen FordRekord

  • Arne Langaas

    NYDELIG! Va her på Musikkfest Trondheim. LITT for my volum MEN BRA lyd!.. E så lei av dritlyd på konsert! Et hederlig unntak; P4 Vinterlyd Krafttak mot kreft på Torvet 20. mars i år, når blaa A1 spilte, husker ikke hvem som kjørte lyden da, noen jeg ikke har sett før, men det var noen utrolig smale og nesten usynlige høyttalere i line-array bak dukene på siden av scenen, og helt sikkert non subber under, men anlegget var omtrent usynlig og lyden var «hifi»!! Ellers er det så mye dritlyd at det er sjelden jeg gidder å dra. Mvh: Arne Langaas

  • sigrid

    hei har vært på rockheim før. går scenen på rockheim og leies. og hvor mye koster det? vi er en teatergruppe som leter etter et sted etter og spille teater stykket vårt. derfor lurer jeg på akkuratt dette.