16.11.2013
Publisert 2. oktober 2013 av Audun Hagen

Rockheimkunnskap med Terje Rypdal

Dette blir en skikkelig godbit for gitar-elskere!

Dørene åpnes kl. 20, konsertstart kl 21.

Terje Rypdal slår seg løs i en av de beste konsertsalene i Europa, og med seg har han durkdrevne musikere som Ronni Le Tekrø, Morten Skaget, BP Hovik og Roger Gilton.

Billetter kroner 300,-

Kjøp billetter på nett!

Billetter kan også kjøpes i resepsjonen på Rockheim.

Arrangementet inngår i konseptet Rockheimkunnskap. Kvelden starter derfor med et intervju med Terje Rypdal på scenen, som vil kaste lys over hans enestående karriere – før konserten braker løs.

Terje Rypdal har mottatt en rekke priser, blant annet tre Spellemenn. I 2012 ble han innlemmet i den eksklusive forsamlingen musikere i Rockheim Hall of Fame. Han startet i Shadow-bandet Vanguards, som ble et av de aller mest populære bandene på 60-tallet. Siden har karrieren tatt mange krumspring, og et dypere dykk i dette krever mye tid og rom – les mer på Rockipedia.

Han står bak Grand Prix-låta Voodoo der Jahn Teigen opptrer i skjelettdrakt, han lagde filmmusikk til det store gangster-eposet Heat av Michael Mann, han har skrevet symfonier, konserter, andre orkesterverker og komposisjoner for kammer­ensembler ved siden av operaen Orfeus vender seg og ser på Eurydike (1972). Han er en sentral skikkelse i norsk samtidsmusikk, og ikke minst kjent for sin originale instrumentering, som i mer ekstreme tilfeller har inkludert tåkelur og F-16 jagerfly.

Viktigst er likevel hans innsats innen moderne jazz og det lange samarbeidet med det tyske plateselskapet ECM, som i flere tiår har vært toneangivende innen genren. Både Rypdal og Jan Garbarek var i ECMs stall helt fra begynnelsen, og ble dermed toneangivende moderne jazzskapere med verdensry. Rypdal har gitt ut over 20 album for ECM, og hans karakteristiske, rene gitartone med sine lange glidninger har skapt assosiasjoner til isbreer og åpen natur hos mange europeiske og amerikanske lyttere. Med Rypdal som den sentrale figuren snakker man om et «Nordic Sound» innen moderne, eksperimentell jazz.

Når Terje Rypdal nå kommer til Rockheim 16. november, er det ventet en hovedtyngde av låter fra samarbeidet med Ronni Le Tekrø som også står på scenen.

Det er 20 år siden Terje Rypdal og Ronni Le Tekrø startet sitt samarbeid. I 1993 startet innspillingen av albumet «Rypdal & Tekrø», og nå er gutta ut på en jubileumsturnè med navnet «Celebration Tour».

Vel møtt!

(Foto: Fotogjengen på Samfundet)