Publisert 4. november 2010 av Magne Gisvold

Rockipedia: Ei lita bruksanvisning

Sliter du med å opprette ny artist, med å legge til albuminfo, eller noe helt annet? Fortvil ikke, vi har laget ei lita bruksanvisning.

Denne lille bruksanvisninga skal dekke de vanligste behovene man har når man skal redigere i Rockipedia. Vi har prøvd å være så presise som mulig, men samtidig vil vi unngå å ramse opp hver minste detalj i redigeringsprosessen. Er det noe du lurer på som ikke er beskrevet her, så skriv spørsmål i kommentarfeltet! Vi kommer til å svare så raskt som mulig, og vi jobber også med en FAQ (ofte stilte spørsmål) som vi vil legge ut etterhvert.

1) Skrivemodus

For å komme inn i skrivemodus på Rockipedia må du først være inne på ei artistside. Det enkleste er å skrive navnet på artisten du skal redigere i søkefeltet øverst på sida, eller – om du skal legge inn en ny artist/person/etc – søke på en vilkårlig artist.

Deretter klikker du på «skriv»-fanen øverst.

Når du har gjort dette logger du på med brukernavnet og passordet ditt (eller oppretter en bruker).

Øverst på sida får du opp en grønn boks, der du kan velge om du vil legge til en ny:

– artist

– plateselskap

– utgivelse

– spor

– konsert

(Det er viktig å merke seg at for å legge til et bandmedlem i et band, må vedkommende først være lagt til som artist.)

2) Legge til artist

Klikk der det står «artist» i den grønne boksen øverst.

I det tomme feltet skriver du inn navnet. Deretter haker du av for om det er en person eller et band, og du skriver inn fødsels- eller dannelsesdato (eller bare år).

For å opprette stedstilknytning, trykk Rediger. Søk opp stedsnavnet og marker det; velg så OK. (NB! Det er bare norske poststeder som er tilgjengelig i dette feltet.)

Velg dato for oppløsning/død om dette har inntruffet.

Skriv biografi/informasjon i feltet merka «Biografi». Teksten skal være i leksikalsk form, og være så lite subjektivite som mulig (alle ytringer som evaluerer hendelser, folk eller objekter skal når det er mulig utstyres med en referanse).

For å legge til bandmedlemmer (hvis den nyoppretta artisten er et band, eller om du er inne og redigerer ei eksisterende bandoppføring), trykker du på «Legg til», og søker opp bandmedlemmene. Velg riktig bandmedlem og trykk OK. Hvis et bandmedlem ikke ligger inne i Rockipedia, må vedkommende opprettes (som en ny artist-oppføring).

Hvis artisten har et alias, trykk «Legg til» under fanen «Også kjent som». Skriv inn alias i tekstfeltet som kommer til syne og trykk OK.

Hvis utgivelser skal knyttes til artisten, må disse ligge i Rockipedia-basen fra før (se «Legge til utgivelse» lenger ned).

Når alt er ferdig utfylt, trykk LAGRE nederst på siden.

3) Legge til utgivelse

Trykk på «utgivelse» i den grønne boksen øverst. Legg til evt. nettsted i neste tekstfelt, og informasjon om utgivelsen i det tredje feltet (info som når og hvor plata er spilt inn, mottakelse/salg, andre særegenheter rundt innspillinga eller utgivelsen).

Hvis spor skal knyttes til utgivelsen, må sporet ligge i Rockipedia-basen fra før. Dette kan da søkes opp og legges til.

(Se LEGGE TIL SPOR)

For å legge til en bidragsyter, velg «Legg til» under overskriften Bidragsyter. Denne personen må ligge i Rockipedia-basen fra før. Gjør vedkommende ikke det, må du legge legge til ham/henne via (se «Legg til artist»).

Under Utgivelseshistorikk kan man oppgi type medium, katalognummer, utgivelsesdato, land og label. Label må være registrert i Rockipedia-basen fra før, hvis ikke, se LEGGE TIL LABEL.

Når du har søkt opp riktig label, trykk OK.

Velg LAGRE nederst på siden når alt ser ok ut.

4) Legge til plateselskap/label

Skriv inn selskapets navn i øverste tekstfelt, nettsted i felt nummer to, historie i felt nummer tre. Teksten skal være i leksikalsk form og inneholde så lite subjektivitet som mulig.

For å knytte utgivelser til selskapet, velg «Legg til» under fanen «Utgivelser». Utgivelsen må finnes i Rockipedia-basen fra før; hvis ikke, se LEGGE TIL UTGIVELSE.

5) Legge til spor

Skriv sporets tittel i øverste tekstfelt, før opp varighet og evt. nettsted. Informasjonen du legger til om sporet skal være i leksikalsk form og inneholde så lite subjektivitet som mulig. Knytt sporet til utgivelser du kjenner til at sporet er med på.

Trykk «LAGRE».

6) Legge til konsert/begivenhet

Skriv konsertens/begivenhetens navn i øverste tekstfelt, (for eksempel Raga Rockers, Studentersamfundet)

Skriv inn start- og sluttdato, start- og sluttidspunkt. (Ikke nødvendig hvis man ikke sitter på infoen)

Før inn covercharge/pris.

For å velge sted, trykk Rediger og søk opp stedet. (Stedet må være et poststed.)

Skriv inn scene i tekstboks. Skriv inn adresse i neste tekstboks. Skriv inn evt. nettsted i neste boks. Skriv annen informasjon/historie i boksen «Beskrivelse».

Knytt artister til hendelsen ved å velge «Legg til» og søke opp riktig artist under overskriften «Artister»

For å legge til settliste, velg Legg til og søk opp riktig låt. Sporet må ligge inne i Rockipedia-basen fra før, hvis ikke, se LEGGE TIL SPOR.

Velg hvilket nummer låta kom som i konserten/begivenheten.

Skriv inn annen info om denne låta på denne konserten i boksen «Beskrivelse»

Trykk LAGRE

Lurer du på noe annet? Spør i kommentarfeltet, og vi vil svare!

 • Hasse

  På wikipedia er det en revisjonshistorikk som holder kontroll på hva, når og hvem som har gjort endringer. Finnes det noen slik historikk her? og hvis ikke, hvordan holder man kontroll med at informasjonen som ligger på siden er riktig?

 • Hei Hasse,

  dette ligger ikke inne i dagens versjon av Rockipedia, dessverre. Vi jobber fortløpende med utviklinga, og kommer til å lansere en ny versjon i nær framtid (forhåpentligvis innen sommeren), der blant annet kommer til å ligge historikk (samt at det vil være mye annet som også blir kraftig forbedra).

 • Hasse

  Det høres bra ut. Veldig bra tiltak forresten.

 • Jarle

  Hvordan spesifiserer man rekkefølgen på spor og hvordan endrer man sportittel for skrivefeil?

 • Jarle

  La meg skrive om spørsmålene over litt:

  – Hvordan spesifiserer man rekkefølgen på spor på en utgivelse?

  – Hvordan endrer man informasjon man har skrevet inn (feks skrivefeil)?

  – Har knyttet utgivelsen til artisten, men på artistsiden listes ikke utgivelsen. Hvorfor ikke?

 • Jarle

  …her kommer flere synspkt:

  – Når en søker frem artister for å knytte disse til en utgivelse/band, bør en vise mer info enn bare navnet, feks dannet/fødd-oppløst/død, kommaseparert liste med tilknyttede band

  – Tilsvarende ved søk på utgivelser: Utgivelsesår og tilknytt(ede) artist(er)

  Gjør det lettere å ikke registrere feil…

 • Robert

  Hvem sender man mail til for å få rettet opp feil?