Publisert 9. mars 2010 av Marit Jordanger

Stemland dokumenterer Nord-Norge

I serien om Rockheim-skribentene har turen kommet til Tore Stemland. Han har lagt ned et stort stykke arbeid med å dokumentere band fra Nord-Norge, som han mener har en tendens til å bli stemoderlig behandlet i både oppslagsverk og norsk musikkpresse.

Stemlands biografier:

Binärpilot

Blaakraft

Bleeding Fetus Organs

BluesBasement

Bohemene

Cakewalk

Crossbreeze

Espron

Fezza Ellingsen

FF Orchestra

HumdinGer

Iskald

Jack Frost

Jens Haugan/Amaroq

Johnny Larsen/Vous

Juryen

Lisa Brandvold

Nopia

Ny Gate

Ove’s Orb

Psykisk Tortur

Rechtum Immortalis

Ronny Wærnes

Space O’Hoi

The Forgotten Zombies

– Kan du først fortelle om deg selv og bakgrunnen din?

– Jeg har vært aktiv i kulturlivet i Bodø siden 1980, og da hovedsakelig innen såkalt rytmisk musikk, det vil si alt fra rock til støy via punk og avantgarde. I både Bodø Rockeklubb og Bodø Raa Raak Klubb har jeg bidratt som alt fra dørvakt til daglig leder. I tillegg har jeg spilt i diverse band der de mest kjente nok er Terror for Jesus (punk) og Asod dvi (eksperimentell elektronika). Jeg har også hatt et soloprosjekt som NXP siden midten av 1980-årene innen industriell musikk/støy/eksperimentell musikk.

– I tillegg til å ha vært aktiv musiker har jeg fungert som både låtskriver og manager for flere Bodø-grupper og -artister som Mitti skritti, Skjit-Lars, Fresh Fruit med flere. Jeg har også vært fanzinemaker og frilansjournalist, og en kort stund kulturredaktør, for diverse musikk- og dagsaviser. Bodde fire år i Oslo hvor jeg var med å starte Blitz bokkafé, og var med på å drive den til jeg flyttet tilbake til Bodø i 1990. Siden tidlig på 1980-tallet har jeg dessuten hatt mitt eget plateselskap, Requiem Productions.

– I 1999 ga jeg ut en foreløpig rapport om Bodøs pop- og rockeartister fra 1950-tallet og frem til og med 1999. Av utdannelse er jeg Bachelor i sosiologi.

Stemland har også en rekke artikler på forskjellige blogger om norsk musikk. To av hans egne blogger finner du her:

Musikk fra Norge

Paranoia is Freedom

– Fortell litt om artistene du har skrevet om?

– Jeg har skrevet om alt fra bluesartister til prog og punk, så det eneste fellestrekket disse har er vel at de alle er fra Nord-Norge. Grunnen til at jeg har skrevet om disse er at dette er artister og band jeg mener er viktig å få dokumentert, da de har utmerket seg nasjonalt, og enkelte også internasjonalt. Det er jo bemerkelsesverdig mange nordnorske artister som har blitt stemoderlig behandlet i oppslagsverk og musikkpressen.

Et band som Thule har jo fans over hele verden uten at rikspressen har ofret like mange spaltemeter på dem som middelmådige band fra Oslogryten uten nevneverdig suksess utenfor Sinsenkrysset. Må bare innrømme at det provoserer, men samtidig er det jo drivkraft for å få gjort en skikkelig dokumentasjon av det rike musikklivet vi har i Nord-Norge.

– Hvordan har prosessen rundt skriving og innhenting av informasjon vært?

– Prosessen har vært utrolig morsom, lærerik og hyggelig. Etter mye masing, mailer, SMS et cetera, må jeg få lov å benytte anledningen til å takke alle for hjelpen. Det har faktisk bare vært velvilje å møte.

– Hvordan man går fram er selvfølgelig avhengig av hvilken artist eller hvilket band man skriver om, men Google og Kvasir er gode startplasser. Der kommer man som regel over noe informasjon. Likeledes er Norsk nasjonaldiskografi (Nordisko) en ypperlig informasjonskilde. Så samler man det og ser på hvilke hull er det i historien. Man vil jo helst ha med alle som har vært med, når de var med, gjerne hvilke andre band de har vært med i og så videre, for å skape et best mulig helhetsbilde.

– Deretter må man få med viktige hendelser som plateutgivelser, turneer, festivaljobber og så videre.

– Som regel er det lurt å spore opp noen i bandet relativt tidlig i prosessen for å få korrigert eller verifisert opplysningene underveis. Nå viser det seg at skremmende mange er glemske, så det blir ofte til at man får ledetråder som trenger å nøstes opp. Dette er tidkrevende og har ført til mange ekstra runder i gamle aviser, eller med telefoner til arrangører, plateselskap og andre.

– Det høres kanskje enkelt ut å spore opp noen som har spilt i et band på 1970- eller 1980-tallet, men det er utrolig mange som heter Hans Hansen, og kvinner har en tendens til å skifte etternavn. Slikt skaper problemer, som selvsagt skal løses. Utfordringene står i kø, men desto gledeligere er det når man klarer å skrive en artikkel der de involverte og undertegnede sier seg fornøyd.

– Fortell litt om musikkinteressen din generelt?

– Jeg tror selv at jeg liker alt, og overrasker meg selv til stadighet med å ikke like det jeg hører, særlig på radio. I utgangspunktet er det rock i de fleste former og deler av samtidsmusikken jeg liker best. Har perioder der selv death metal blir for pysete og andre stunder der minimalistisk musikk blir for hardt. Sånn sett er jeg nok altetende innen musikk.

– Noen artister som har betydd mye for meg og stadig gjør det er Holy Toy, Black Sabbath, Crass, Bøyen Beng, Wire, Cakewalk, Munch, Hærverk, Psychic TV, Life…but how to live it, Arne Nordheim, Lasse Marhaug, Ym:stammen, Einstürzende Neubauten, Kjøtt, So Much Hate, Blondie og GX Jupiter Larssen & The Haters for å nevne noen av de mest sentrale.

– Disse skulle vel gi en viss pekepinn på min musikalske landingsplass.

Les alle Stemlands biografier:

Binärpilot

Blaakraft

Bleeding Fetus Organs

Blues Basement

Bohemene

Cakewalk

Crossbreeze

Espron

Fezza Ellingsen

FF Orchestra

HumdinGer

Iskald

Jack Frost

Jens Haugan/Amaroq

Johnny Larsen/Vous

Juryen

Lisa Brandvold

Nopia

Ny Gate

Ove’s Orb

Psykisk Tortur

Rechtum Immortalis

Ronny Wærnes

Space O’Hoi

The Forgotten Zombies

 • Kriss Stemland

  Det er en sann fryd å ha en såpass engasjert, orientert og oppegående mann til å presentere Bodø-musikken for Rockheim. Flott etternavn også 🙂

 • Marit Jordanger

  Enig.

 • Morten

  Har lest mye av det du har skrevet, liker det, og engasjemanget for musikk her nord. Husker godt ett kort møte med deg på en benk utafor Kock (trur æ det hete) i Bodø trur året hvar -84, både æ og du hva punkere, og vi satt og pratet om Crass, lure på om ikke du hadde besøkt dem, om æ ikke huske feil så trur æ du sa noe det, og derfor praten om Crass.

  Om du ser dette så må æ spørre om en ting, e det mulig å få tak i samleren «null problem», en kasett som æ hørte mye på, og som prega mye av min oppvekst, har leta, uten å hvite kor æ sku lete etter den. min e-adresse er morsr1@yahoo.no, håper med dette att mange år med savn til den er over.

 • Kjelli

  Null problemer ble senere utgitt på cd. Tro jeg sitter på noen eks. Hvis ikke sjekk http://www.sotapes.com