Publisert 26. juli 2010 av Terje Nilsen

Willy B. 1951-2010

Etter en forholdsvis kort sykdomsperiode måtte Willy B. gi etter for kreften, og natt til fredag den 23. juli takket han for seg. Med det har Norge mistet en autoritet innen rockejournalistikk. Hans enorme innsikt og kunnskap var en stor inspirasjon også for oss andre som sysler med faget.

Forfatteren, musikeren, journalisten, historikeren og platesamleren Willy Bakken var et levende musikkleksikon og delte mer enn gjerne sine kunnskaper med kolleger og andre. Men det var ikke bare musikken som sto hans hjerte nært. Han hadde stor sans for trykksaker generelt, og hans plakatsamling er viden kjent. Og bøkene, «Vakre damer og blodig død» (1994) og «Drømmenes marked» (1996), hvor han forteller lidenskapelig om den norske pocketboka og norske magasiner, ukeblader og andre trykksaker, har også satt spor etter seg. Men det var med utgivelsene av bøkene «Norge i rock, beat og blues» I og II (1983-1984) han virkelig viste hva han sto for. Stor synd er det at vi ikke fikk nok tid til å diskutere ferdig mulighetene for å gi ut disse to bøkene på nytt, i reviderte utgaver. I tillegg skrev han linernotes i en mengde plateutgivelser, og hans stamtrær ble hans varemerke.

Willy B. var også en dyktig gitarist og var et sentralt medlem i band som Crawdaddy Simone og The Willy B Review.

Da undertegnede startet opp musikkavisa Backstage i 1999 og hadde The Pretty Things på forsida og som hovedsak, tok det ikke lang tid før Willy B. var på tråden. Pretty Things var et av favorittbanda hans, og Willy B. ble dermed avisas mentor og inspirator, i tillegg til at han skrev fast for Backstage i årene som fulgte. Mens han lå på sykehuset i sommer hadde vi sammen lagt planer om å gi ut flere av artiklene til hans i en Backstage special.

Willy B. var også med på å gi ut plateserien «Norsk rocks skattkammer». Han var spesielt stolt og glad for vol. 2, «Da rocken kom til Norge».

Han var en klassisk outsider og nektet å la seg diktere av miljøer, enkeltpersoner eller redaksjoner. Han var en kompromissløs individualist og petimeter.

Willy B. var også nesten kommet i mål med sin biografi, og undertegnede fikk jobben med å lese gjennom deler av materialet. Og boka hans om Motorpsycho var også nærmest klar for trykkeriet.

Derfor er det så forferdelig trist at du har forlatt oss, gode venn. Du hadde fortsatt så mange ideer og planer, og ikke engang fra sykesengen var du til å stoppe. Du var en spesiell person, men du verden som du ga av deg selv, kunnskapsrik som du var.

Vi savner deg alle sammen, og turene til Oslo blir ikke de samme etter dette.

  • roald stensby

    Takk, Terje! Du er ikke den eneste som vil savne Willy.

  • kjelli

    En unik mann og er glad for å ha kjent deg. Takk for alt Willy!!

  • Frode Steinsland
  • Harald Are Lund

    Willys innsats for norsk populærkultur er uvurderlig; rett mann på rett plass – den skulle bare ha vart lengre. På gjensyns, kjære venn!