Publisert 13. oktober 2010 av Magne Gisvold

X Factor og Idol; bra tiltak eller en uting?

Countryartisten Ida Jenshus tok i helga bladet fra munnen overfor VG, og sa at talentkonkurransene går på bekostning av kvalitetsmusikk. Hva mener du?

– Jeg blir irritert fordi det er så mye kvalitetsmusikk der ute som ikke får noen omtale, fordi slike programmer og kjendisfokuset stjeler all oppmerksomheten. Men jeg vil understreke at det ikke er artistene jeg kritiserer, men heller apparatet rundt dem, sier Ida Jenshus til VG (via tv2.no).

Jenshus, som selv slo gjennom via en talentkonkurranse, NRKs «Lyden av lørdag», sier videre til VG:

– Jeg sitter med et inntrykk at disse andre talentkonkurransene former artister slik at de skal appelere til et bestemt marked. Det er ønsket om å tjene penger som styrer alle avgjørelser rundt musikk og image. Resultatet er polerte atister uten noe å melde, selv om de kanskje egentlig har masse på hjertet.

Fører TV-talentkonkurranser med publikumsavstemninger til forflating av norsk musikk, eller blir vi beriket av nye talenter? (Eller blir vi beriket med nye talenter, men må betale prisen gjennom forflating?)

Si din mening!

 • Urd Lie

  Ida har rett.

  Underholdningsverdien er laber og det musikalske så godt som uten påviselig verdi.

  Men kanskje kan det generere et platesalg, til jul og til de yngste, som også gir økonomisk grunnlag for andre utgivelser.

  Og så er det jo greit å få plassert Odin på en plass han ikke gjør for mye skade.

 • Geir

  Underholdsningsverdi for et visst antall seere har det nok, hvis ikke ville det blitt tatt av lufta. Men musikalsk har det begrenset verdi, og stenger for muligheter for mer talentfulle artister som ellers ville fått mer oppmerksomhet. Artister som står for sin egen stil, har musikalsk kontroll og skriver sine egne låter.

  Men jeg synes kanskje Jenshus selv sitter litt i glasshus. Hun fikk jo selv sitt gjennombrudd gjennom en TV-talentkonkurranse som hadde store likhetstrekk med X Faktor, bort sett fra at den henvendte seg til et noe eldre og betydelig mindre urbant og hipt publikum.

  Er som sagt skeptisk til slike talentkonkurranser jeg også, men det blir lett så man får følelsen av at dette bare blir nok et oppgulp fra distrikts-Norge mot «Oslo-makten» i stedet for en reell kritikk av et konsept som skygger for mer talentfulle artister. Det neste er vel at Sputnik og Rune Rudberg iler til og støtter Jenshus, liksom.

  Selv føler jeg helt ærlig ikke at «Lyden av Lørdag»-artistene har bidratt med noe mer til musikk-Norge enn talentkonkurranseartistene på kommerse kanaler har. Tvert imot har både Margaret Berger, Kurt Nilssen og nå sist Bjørn Johan Muri faktisk i praksis endt med å gi ut betraktelig bedre plater enn noen av de litt – unnskyld å bruke et slikt uttrykk – «småharry» «Lyden av lørdag»-artistene kan sies å ha gjort.

 • sofa

  synes ikke Ida Jenshus sier så mye når hun tar bladet fra munnen. så selv en episode med x-faktror og ble forundret da marte valle kom inn. marthe er en etablert artist..dratt igang av åge alexandersen da han sang en duo med henne..det hjalp. synes nå det virker som hun må ha ennå mere «hjelp» ….reagerte litt og på slutten. det sto om to og «bettans» favoritt tok seieren litt på forskudd. under avstemming ble det avgjørende ordet til ei dame i midten…med det blikket «bettan» sendte henne virket det hele absurd ..ja nærmest en motvillig stemme …på noe som virket avtalt på forhånd…..nå er bare jeg en tv seer men man observerer jo ting. ..x-faktor virker på meg som en arena der musikkbransjen får «smyge» inn etablerte mislykkede talenter som de engang i tiden har satset på.